mercats

Acciona aprova la sortida a borsa de la seva filial de renovables

L’operació afectarà almenys el 25% del capital social

José Manuel Entrecanales, president d’Acciona.

José Manuel Entrecanales, president d’Acciona. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts

La junta general extraordinària d’Acciona ha aprovat la sortida a borsa del seu negoci energètic, Acciona Energía, mitjançant una oferta de venda d’accions d’almenys el 25% del seu capital social, mantenint en tot cas la matriu el control de la nova societat.

Amb un 99,8% dels vots a favor i un quòrum del 83,4%, els seus accionistes han aprovat l’únic punt de l’ordre del dia, i han donat així ‘llum verda’ a l’operació en una junta extraordinària en la qual el president, José Manuel Entrecanales, no ha ofert cap discurs.

No obstant, en una trobada celebrada amb la premsa després d’anunciar-se l’operació, Entrecanales va defensar que la sortida a borsa del seu negoci d’energia purament renovable permetrà alliberar capacitat de creixement als altres sectors estratègics en els quals és present.

Amb aquesta transacció, dirigida només a inversors institucionals, Acciona busca duplicar la seva potència instal·lada d’energia renovable en només cinc anys, cosa que suposa incrementar en 9,3 gigawatts (GW) la seva potència instal·lada fins al 2025, passant dels 10,7 GW actuals als 20 GW al final del període.

Aquest objectiu també suposa duplicar l’anterior meta que s’havia proposat l’empresa, ja que, abans d’anunciar la sortida a borsa de la seva filial, les previsions apuntaven a una potència instal·lada total de 15 GW per al 2024.

Així mateix, la previsió de la companyia és invertir fins a 7.000 milions d’euros en els pròxims anys a través de la recepció de fons europeus destinats a la recuperació econòmica a Espanya, amb el focus posat en la descarbonització.

La nova societat, que sortirà a cotitzar aquest mateix any en les borses de valors espanyoles, inclourà tot el negoci d’energia d’Acciona, tot i que excloent la seva participació en el fabricant d’aerogeneradors alemany Nordex.

El 2020, el negoci d’energia d’Acciona va facturar 1.780 milions d’euros, un 10,9% menys, tot i que va ser el menys afectat per la pandèmia, una crisi que va ocasionar un impacte de 770 milions d’euros al conjunt del grup. Els analistes donen un valor de 9.500 milions d’euros als seus actius renovables.

Notícies relacionades

Els beneficis obtinguts aniran a parar a reduir el deute de la matriu i no es descarta que, una vegada debuti en el mercat espanyol, també s’estreni en altres places estrangeres.

«La sortida a borsa del negoci d’energia purament renovable permetrà alliberar capacitat de creixement als altres sectors estratègics en els quals som presents», va assegurar el president d’Acciona, José Manuel Entrecanales, quan va donar a conèixer l’operació.