Recolzament a la demanda

Com beneficiar-se de les ajudes del pla Moves III per comprar un cotxe elèctric

  • El Govern avui posa en marxa el pla d’incentiu a la compra de cotxes electrificats amb descomptes de fins a un màxim de 7.700 euros.

  • La gestió de les ajudes la tramitaran les comunitats autònomes i els fabricants afegiran un mínim de 1.000 euros de descompte de la seva butxaca.

Com beneficiar-se de les ajudes del pla Moves III per comprar un cotxe elèctric
4
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Voleu obtenir fins a 7.700 euros per comprar el vostre pròxim cotxe? Si està electrificat compteu que el Govern us ajudarà. Aquesta setmana el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha presentat la tercera entrega del Pla Moves (destinat a incentivar la demanda de vehicles electrificats), el Pla Moves III, i en la seva oferta s’inclouen tots els models 100% elèctrics, els híbrids endollables (que acrediten autonomies reconeixibles en manera elèctrica) i els de pila de combustible (hidrogen).

Es confia en aquest pla per ajudar a descarbonitzar el parc automobilístic espanyol, que a més és un dels més vells d’Europa. Per això es busca incrementar la demanda. El pla està dotat amb 400 milions d’euros ampliables fins a 800 milions en funció de la demanda. Es confia que no es produeixi el que va passar amb el Moves II, els fons del qual es van esgotar ràpidament en algunes comunitats i en d’altres encara no s’han consumit. La gestió continua recaient en les comunitats autònomes. Consulteu aquí els detalls.

¿Quan entra en vigor i qui ho pot demanar?

Ja mateix, des d’avui es poden tramitar les sol·licituds d’ajuda. Poden demanar aquesta bonificació fins a un màxim de 7.700 euros tots els clients particulars, autònoms, transportistes i empreses. Es tracta d’un pla d’ajudes no acumulable al Moves II del qual encara queden fons. La intenció del Govern és que el pla s’allargui fins al 2023 i es pugui aconseguir un parc mòbil de 250.000 cotxes elèctrics.

¿Com fer-ho i quins requisits es demanen?

A través de les convocatòries de les comunitats autònomes. Com a requisit essencial la factura de compravenda del vehicle haurà de tenir data posterior al 9 d’abril del 2021 per al cas de particulars, autònoms o administració i posterior a la data de registre de la sol·licitud per a la resta de destinataris últims. Per al cas d’adquisició de vehicles, a la factura haurà de constar la matrícula o número de bastidor, marca, model i versió del vehicle adquirit i un descompte per part del fabricant/importador o punt de venda d’almenys 1.000 euros per a les adquisicions de vehicles de categories M1 (vehicles de motor destinats al transport de persones que tinguin, almenys, quatre rodes i que tinguin, a més del seient del conductor, vuit places com a màxim) i N1 (vehicles destinats al transport de mercaderies amb un pes màxim inferior a les 3,5 tones). S’haurà de reflectir abans de l’aplicació de l’IVA o IGIC. Per això, una vegada es publiqui la convocatòria autonòmica, s’haurà de demanar al concessionari que a la factura reflecteixi el descompte d’almenys 1.000 € en concepte de «Programa MOVESIII» .

¿Quin import tenen les ajudes?

Com es pot observar al quadro adjunt facilitat per l’Associació Nacional de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC), tot depèn del tipus de vehicle que s’adquireixi. Per comprar cotxes elèctrics sense donar un vehicle antic a canvi, la bonificació és de 4.500 euros, i si s’aporta un cotxe de més de set anys d’antiguitat per destruir-lo (del qual siguem els propietaris), aquesta quantitat s’incrementa fins als 7.000 euros. Els vehicles híbrids endollables que acreditin una autonomia en mode elèctric superior als 90 quilòmetres es beneficiaran de la mateixa ajuda que els 100% elèctrics.

Per als híbrids endollables que no acreditin aquests 90 quilòmetres s’estableix una ajuda de fins a 5.000 euros amb conversió a ferralla i de 2.500 euros sense donar un cotxe al desguàs. Totes les ajudes es poden veure incrementades en un 10% addicional en el cas que el sol·licitant tingui algun grau de discapacitat per mobilitat reduïda, sigui professional del transport de passatgers –tant taxista com VTC– o estigui empadronat en un municipi amb menys de 5.000 habitants. En aquest últim cas, també es contemplen ajudes addicionals per a la instal·lació d’un punt de recàrrega al seu domicili. Amb aquests supòsits l’ajuda pot ascendir als 7.700 euros.

¿Quin tipus de cotxe puc comprar?

Opten al Moves II tots els cotxes elèctrics 100% i els híbrids endollables amb autonomies superiors als 30 quilòmetres en mode elèctric segons el cicle de mesurament de consums harmonitzat WLTP. També s’inclouen els models d’hidrogen (pila de combustible), motocicletes elèctriques, ciclomotors elèctrics, quadricicles i tricicles elèctrics (lleugers i pesants). Això també inclou els vehicles comercials. En el cas dels turismes el preu màxim dels vehicles ha de ser de 45.000 euros (53.000 per als de 8 o 9 places).

¿M’afectarà la declaració de Renda del 2021?

Notícies relacionades

. Com passa amb la resta de plans d’ajuda, al ser aquests considerats com a guany patrimonial, s’han d’incloure en l’import de la base imposable de l’Impost de la Renda a les Persones Físiques (IRPF), tributant en funció dels ingressos i la situació personal i familiar de cada contribuent. Seguiran sense comptar i per tant no tributaran els descomptes addicionals dels fabricants. De fet dimecres passat va començar la campanya de la Renda 2020 i les ajudes dels plans Renove i Moves II han de tributar.

Hisenda