Efectes del coronavirus

L’FMI alerta que la pandèmia podria fer insolvents el 16% de les pimes

  • L’organisme demana més mesures a les economies avançades per evitar una onada de fallides i acomiadaments

  • La institució adverteix que estan en risc uns 20 milions de llocs de treball

rosas50305346 fmi georgieva200624142858

rosas50305346 fmi georgieva200624142858 / NICHOLAS KAMM

2
Es llegeix en minuts

El Fons Monetari Internacional (FMI) estima que aquest any la pandèmia pot provocar un increment de les pimes insolvents del 10% al 16% del total de petites i mitjanes empreses en les 20 economies més avançades d’Europa i la regió d’Àsia i el Pacífic. «Aquest augment podria tenir una magnitud similar a l’augment de les liquidacions en els cinc anys posteriors a la crisi financera mundial del 2008, però tindria lloc en un període de temps molt més breu», ha afirmat la institució. Aquestes insolvències posarien en risc uns 20 milions de llocs de treball (més de 10% dels treballadors empleats per pimes), pràcticament igual al nombre total de treballadors actualment aturats als països que són objecte de l’anàlisi.

Un estudi elaborat pels tècnics de l’organisme Federico J. Díez, Romain Duval, Chiara Maggi i Nicola Pierri destaca que, a més, el 18% de les petites i mitjanes empreses també podrien tenir problemes de liquiditat. És a dir, podrien no disposar de prou efectiu per atendre les seves obligacions financeres immediates, cosa que «destaca la necessitat de no retirar el recolzament de liquiditat».

L’organisme també es mostra preocupat per les implicacions per als bancs: les insolvències provocarien impagaments en els crèdits, amb la consegüent minva de capital per a les entitats financeres, ja que aquest serveix per absorbir pèrdues. Segons les seves estimacions, als països més durament afectats (principalment del sud d’Europa), el capital bancari de més qualitat podria disminuir en més de dos punts percentuals. Els bancs més petits es veurien encara més afectats, ja que se solen especialitzar a fer préstecs a empreses més petites: una quarta part d’aquests bancs podria tenir una caiguda d’almenys tres punts percentuals de capital, mentre que el 10% podria afrontar una caiguda encara més destacada, d’almenys set punts percentuals.

Especialment dur

L’informe apunta que la pandèmia ha clavat un «cop especialment dur» a les pimes, en part perquè aquest tipus de companyies són predominants en alguns dels sectors més afectats, com hotels, restaurants i activitats d’oci. «Moltes economies avançades corren el risc de patir una onada de liquidacions que podria destruir milions de llocs de treball, perjudicar el sistema financer i minar una recuperació econòmica ja per si mateixa fràgil. Les autoritats econòmiques han d’adoptar sense demora noves mesures per alleujar aquesta onada», afirma l’FMI.

Notícies relacionades

L’organisme, així, remarca que l’«abundant» recolzament de liquiditat a través de préstecs, garanties de crèdits i moratòries sobre els pagaments del deute ha protegit moltes petites i mitjanes empreses del risc immediat de fallida. Però adverteix que aquest recolzament a la liquiditat no permet fer front als problemes de solvència. «A mesura que les empreses acumulen pèrdues i s’endeuten per continuar funcionant, s’arrisquen a ser insolvents, amb una càrrega de deute molt superior a la seva capacitat de reembors», alerta.

«En comparació amb crisis anteriors, en aquesta ocasió l’argument a favor del suport públic a la solvència és més clar. A causa de l’enorme magnitud del problema, els costos de les fallides per a la societat superen amb escreix els costos per als deutors i creditors individuals. Per exemple, si els tribunals es veuen desbordats per una onada d’insolvències, és possible que reestructurin les empreses viables i que en canvi les empenyin cap a la liquidació. A això seguirien pèrdues excessives a les xarxes productives de valor, el capital humà i l’ocupació», diu.