Previsions

L’FMI revisarà a l’alça el seu pronòstic de creixement per al 2021 i el 2022

Segons Georgieva, la recuperació estarà impulsada per dos motors: els Estats Units i la Xina

kristalina-georgieva-efe

kristalina-georgieva-efe

2
Es llegeix en minuts

El Fons Monetari Internacional (FMI) millorarà la setmana vinent les seves previsions de creixement de l’economia mundial per a aquest any i el que ve, actualment situades en el 5,5% i el 4,2%, respectivament, com a reflex de l’impacte positiu dels nous estímuls aprovats i de l’efecte esperat dels progressos de la vacunació en la recuperació de l’activitat en la segona meitat del 2021, segons ha revelat la directora gerent de l’FMI, Kristalina Georgieva, en el discurs que precedeix la reunió de primavera del Fons, que se celebrarà la setmana vinent.

No obstant, l’economista búlgara ha advertit que, tot i que les perspectives han millorat en general, divergeixen perillosament no només dins de les mateixes nacions, sinó també entre els països i regions geogràfiques. «El que veiem és una recuperació, cada vegada més impulsada per dos motors: els Estats Units i la Xina», ha assenyalat amb referència al petit grup de països que a finals d’aquest any estaran molt per davant dels seus nivells de PIB anteriors a la crisi. «Són l’excepció, no la regla», ha puntualitzat.

En el cas d’Europa, la directora gerent de l’FMI ha instat a concentrar els esforços a accelerar el procés de vacunació, més retardat que als Estats Units. «Estem posant l’atenció a accelerar el procés de vacunació i crec que els responsables polítics i les autoritats sanitàries a Europa reconeixen que és la prioritat número u», ha assenyalat Georgieva, que confia que al Vell Continent acabarà passant exactament el mateix que en altres països amb unes expectatives de creixement més fortes després d’accelerar-se la vacunació. «Esperem que els països europeus experimentin el mateix però un trimestre més tard», va indicar. 

Notícies relacionades

Georgieva ha advertit que la pèrdua acumulada de renda per càpita en relació amb les projeccions anteriors a la crisi serà de l’11% en les economies avançades per a l’any vinent, mentre que per a països emergents i en desenvolupament, exclosa la Xina, la pèrdua serà molt pitjor, i arribarà al 20%, cosa que suposa que milions de persones s’enfrontaran a la indigència, la falta de vivenda i la gana.

Així mateix, ha apuntat que, si bé una recuperació més ràpida és una bona notícia en general, també pot generar alguns resultats menys desitjats, incloent-hi el risc que l’acceleració del creixement als EUA pugui provocar un ràpid augment de les taxes d’interès, que podria conduir a un fort enduriment de les condicions financeres i a importants sortides de capital de les economies emergents i en desenvolupament. «Això plantejaria grans desafiaments, especialment per als països d’ingressos mitjans amb grans necessitats de finançament extern i elevats nivells de deute. Molts d’aquests països necessitaran més recolzament», ha indicat.