A Catalunya

L’escalada d’eros es dispara i ja s’acumulen 4.500 acomiadaments en els dos primers mesos del 2021

  • Els dos primers mesos del 2021 sumen la meitat d’afectats per un ero a Catalunya de tot el 2020, un any nefast per a l’ocupació

L’escalada d’eros es dispara i ja s’acumulen 4.500 acomiadaments en els dos primers mesos del 2021
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escalada d’eros guanya intensitat i la seva potència ja augura un tsunami sense precedents per a aquest 2021. Els estralls que està deixant la crisi del coronavirus van aflorant en les estadístiques oficials i el mes de febrer va tancar amb un total de 4.500 afectats per ero en tan sols dos mesos, una xifra sense precedents en la història recent. Els dos primers mesos del 2021 sumen la meitat d’afectats per un ero a Catalunya de tot el 2020, un any que ja va ser nefast per a l’ocupació.

La llista d’empreses que recorren a un expedient de regulació d’ocupació (ero) per reestructurar les seves plantilles o, en el pitjor dels casos, per tancar definitivament, no deixa de sumar nous noms. Els últims a fer-se públic són els 336 empleats de Robert Bosch a la seva planta de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental), que, no obstant, encara no consten oficialment en el registre, ja que encara no han tancat la negociació del seu expedient. Tampoc els 360 acomiadaments que planteja Coca-cola a tot Espanya i que a Catalunya es cobraran possiblement l’ocupació de 65 persones a Esplugues de Llobregat.

Notícies relacionades

Les 4.500 persones que consten en l’estadística de Treball són treballadors amb l’acomiadament ja consumat, cosa que augura nous funestos rècords en els mesos vinents. U-Shin, amb 76 empleats, Axa Partners, amb 54 treballadors, la plantilla d’ISS que estava subcontractada a Nissan, amb 110 ocupats... Són només algunes de les companyies l’ero de les quals ha transcendit en les últimes setmanes. Fonts sindicals consultades reconeixen que el dic dels ertos està arribant als seus límits i que, després de 12 mesos de pandèmia, hi ha empreses amb problemes de viabilitat que ja no són temporals.

L’estadística d’aquest febrer augura un 2021 molt dur pel que fa als acomiadaments col·lectius. La comparativa interanual amb l’arrencada del 2020, quan encara la pandèmia no hi era ni se la concebia, constata un increment sense precedents. En els dos primers mesos del 2020 hi va haver 215 afectats per un ero a Catalunya; en el mateix període del 2021 hi ha 4.500 afectats. L’increment és del 1.993%. No hi ha comparativa de la qual surti ben parada aquesta arrencada del 2021. Només en dos mesos ja suma més acomiadaments que en tot el 2018, quan hi va haver 2.359 afectats per ero. No és lluny dels 6.179 acomiadaments que hi va haver el 2019 i suma més de la meitat dels 7.936 cessats per ero del 2020.