Pere Barrios

Patronal Catalana: el nou projecte dels independentistes que no van aconseguir conquerir Pimec

  • Pere Barrios, derrotat en les recents eleccions a Pimec, ultima una nova patronal alternativa amb un reduït grup d’empresaris

  • La iniciativa genera un cisma en l’independentisme empresarial, amb l’ANC apostant per la seva pròpia patronal i la mà dreta de Joan Canadell muntant la seva

Patronal Catalana: el nou projecte dels independentistes que no van aconseguir conquerir Pimec
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Patronal Catalana. Aquest és el nom sota el qual Pere Barrios i una dotzena d’empresaris està cuinant un nou projecte d’organització empresarial, després del seu intent fallit d’aconseguir la presidència de Pimec. «No és conquerir Pimec, ni Foment. Tot això no ens serveix de res, fa molts anys que hi són i no fan res. Això és una cosa nova, amb tota la frescor», explica Barrios a preguntes d’EL PERIÓDICO.

Pere Barrios va ser derrotat amb contundència per Antoni Cañete en les eleccions del 23 de febrer. El candidat catapultat llavors per l’ANC va aconseguir en els esmentats comicis 599 vots, davant els 3.717 del seu adversari. Barrios pretén aprofitar l’estrebada mediàtica que li van donar els comicis, en els quals va comptar precisament amb, entre d’altres, el servei de premsa de l’ANC. No obstant, aquest camí compartit se separa a partir d’ara i la mà dreta de Joan Canadell (actualment a Junts) parteix peres amb l’ANC. 

«Nosaltres ja tenim un projecte [la patronal AnemXFeina] que treballa sense complexos per la independència», expliquen des de l’entitat. «Som independents», afirma Barrios, tot i que no «independentistes». «No entrarem en política», afegeix. És a dir, l’ANC va catapultar Canadell i Barrios a la Cambra –amb foto de la seva presidenta, Elisenda Paluzie, festejant en la Llotja de Mar com a hemeroteca–, va intentar repetir l’operació, sense èxit, a Pimec i, després de la derrota, es desvincula de Barrios, que pretén impulsar el seu projecte personal.

L’objectiu del president del grup metal·lúrgic Recam Láser és fer una patronal que operi a nivell de tot Catalunya, que aspiri a representar des de les grans empreses –«Les grans empreses no necessiten una patronal per a res», afirmava Barrios quan es presentava a Pimec–, fins als autònoms; passant per les pimes. «Patronal Catalana, el nom ho diu tot», explica Barrios. 

Objectiu: El 15% del recolzament de les empreses de Catalunya

El seu primer objectiu és arribar a la representativitat necessària per ser reconegut com una patronal institucional. Per a això necessita agrupar el 15% de les empreses i els treballadors de Catalunya. Un camí costerut, ja que només per al segon hauria d’unir prou empreses que facin servir actualment a mig milió de persones. «Ho posarem fàcil, molt barat i que en un clic ja puguis ser soci», explica Barrios.

De moment, el seu projecte compta amb un pinyol de 12 empresaris, un nucli sortit de la candidatura que va intentar guanyar la presidència de Pimec, «però que ja no té res a veure amb Pimec, ni amb l’ANC, ni amb Eines ni amb ningú. Som independents», insisteix. No obstant, Barrios encara no s’ha donat de baixa de Pimec i la seva candidatura, Eines Pimec, no abandona la seva idea d’oposició i para d’aquí quatre anys tornar a intentar «canviar les coses», segons explica.

Notícies relacionades

Patronal Catalana és encara un embrió al cap de Barrios i el seu nucli dur. No consta en el registre d’Associacions Sindicals i Empresarials del Departament de Treball, a diferència del projecte de l’ANC, que es va inscriure fa dos anys sota el nom d’Associació Empresarial Independent de Catalunya (APEF), i sobre la qual l’entitat independentista pretén abocar-se.

El cartell del projecte de Barrios serà defensar, «sense complexos», el que «les empreses volen». «Que hi hagi 16 setmanes de paternitat és una cosa que les empreses no volen, volen que hi hagi confrontació, que els sindicats diguin una cosa i les patronals una altra. Que es planti cara de veritat», afirma. Barrios també veu amb bons ulls mesures com l’acomiadament lliure –«No volem aquesta barrera tan bèstia»–. El programa i contingut del projecte confia a anar perfilant-lo en les pròximes setmanes. «Sortim amb tota la frescor del món», insisteix.