Obra estimada en 122,4 milions

El TSJC insta a adjudicar a FCC i Benito Arnó l’ampliació de l’abocador del Segrià

L’adjudicació de la Generalitat, el Consell Comarcal i la Paeria el 2015 va menysprear la valoració tècnica i va adjudicar el contracte de 122,4 milions a Romero Polo i Valoriza  

El TSJC insta a adjudicar a FCC i Benito Arnó l’ampliació de l’abocador del Segrià
2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha instat a adjudicar a FCC i Benito Arnó l’ampliació de l’abocador d’El Segrià. L’alt tribunal ha estimat el recurs presentat per les dues empreses i ha anul·lat l’adjudicació de l’ampliació d’aquesta infraestructura, que va ser pressupostada en uns 122,4 milions d’euros. El TSJC portarà el cas a la Fiscalia per depurar responsabilitats.

El Consorci de Residus del Segrià, integrat pel Consell Comarcal, la Paeria i la Generalitat, va adjudicar l’obra el 2017 a una unió temporal d’empreses (UTE) formada per les firmes Romero Polo i Valoriza. El concurs contempla l’obra d’ampliació i la gestió de l’abocador situat a Montoliu durant 10 anys, prorrogable uns altres 10.

El projecte va quedar encallat després d’una dura pugna judicial que s’ha prolongat des d’aleshores davant els dubtes sobre el procés d’adjudicació. Finalment, el TSJC ha dictaminat que va existir una «falta de consistència dels motius al·legats per la mesa de contractació per donar la volta a la valoració tècnica», que es va valorar millor el projecte presentat per FCC i Arnó.

Notícies relacionades

Després de la sentència de l’alt tribunal és una incògnita de quina manera es traspassarà l’autoria d’una obra que es troba en aquests moments a la recta final d’execució després de quatre anys d’obres. A més, la sentència no és ferma i és possible la presentació d’un recurs de cassació. En qualsevol cas, FCC i Benito Arnó estarien en disposició de gestionar la infraestructura durant els 10 anys previstos al contracte i podrien arribar a tenir dret a algun tipus de compensació indemnitzatòria per no haver sigut les escollides per a la construcció en el cas que el cas no se solucioni amb la sentència del TSJC. La quantia total del contracte, el més alt de la contractació pública del Govern el 2015, desperta suspicàcies sobre el procés que va permetre menysprear la valoració tècnica i primar altres aspectes dels projectes presentats (inicialment es van presentar sis projectes).

La consultora Inalba va puntuar l’oferta presentada per FCC i Benito Arnó per sobre de les altres, inclosa la de Romero Polo i Valoriza. La resolució del TSJC considera que la valoració de la consultora ha de prevaler sobre altres partint de l’opinió dels tècnics. Hi va haver una diferència de 7,66 punts, però el consorci públic liderat per la Generalitat va triar l’oferta més mal valorada per la consultora. La mesa de contractació va aplicar per justificar la seva elecció el fet d’una «flexibilitat» més gran del projecte, concepte que no figurava en cap clàusula del concurs. La sentència requereix al Consorci que «emeti la resolució d’adjudicació i formalitzi el contracte», s’imposa a les demandades les costes processals (2.000 euros).