‘BLOCKCHAIN’

El món de les criptomonedes cerca a més dones per desenvolupar ‘blockchain’

  • Coinmotion ha celebrat la I Trobada de Dones a la Indústria Cripto

El món de les criptomonedes cerca a més dones per desenvolupar ‘blockchain’
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Coinmotion, el ‘broker’ de criptodivises pertanyent al grup Coinmotion Oy, ha portat a terme la I Trobada de Dones a la Indústria Cripto, iniciativa que forma part dels esdeveniments organitzats des de l’Observatori Coinmotion de Criptoactius, creat per la firma finlandesa per reflexionar i investigar sobre la criptoeconomia: en aspectes com la regulació, innovació, serveis i desenvolupament d’àmbit internacional així com el talent en cripto. 

A la primera edició, moderada per Cristina Murgas, directora de l’Àrea de Comunicació Financera i Institucional de QUUM, van participar Heidi Hurskainen, CEO i membre de la junta directiva de Coinmotion Oy; Gabriela Chang, cofundadora d’EthicHub; Covadonga Fernández, directora de l’Observatori Blockchain i Montse Guardia, directora general d’Alastria Blockchain Ecosystem.

Precisament, és Guardia qui fa una crida en l’àmbit del desenvolupament i la programació: «M’agradaria veure més dones, més en l’àmbit de construcció, creació de models i programació tecnològica» I assegura que és un terreny que «no està balancejat i no hi ha diversitat de gènere». Per la qual cosa considera necessari fer una crida a les programadores i desenvolupadores de codi a les plataformes ‘blockchain’ i la creació de projectes digitals.

Hurskainen, com a líder de la firma finlandesa, ha explicat que, tot i que al sector de la criptoeconomía el nombre de dones ha anat en augment durant els últims anys, el desafiament encara és que hi ha por a l’hora d’enfrontar-se a les qüestions tècniques. «Moltes dones creuen que ho haurien d’entendre millor per poder invertir. La tasca que hi hauria d’haver per tenir més dones operant al sector és l’educació. Donant exemple i traient mites a la qüestió, des de la seu principal de Coinmotion també ha assegurat que, «tot i que als països nòrdics hi ha posicions altes en empreses tecnològiques, a la indústria de les criptomonedes i ‘blockchain’ hi ha poca presència femenina. No per falta d’oportunitats sinó perquè la dona encara no s’atreveix a fer el salt al sector».

Per la seva banda, Covadonga Fernández ha remarcat que ‘blockchain’ té la mateixa complexitat que hagués tingut internet en el seu moment. «Això és com una acadèmia. Estàs aprenent i és una inversió que estàs fent en tu. Com a periodista i directora de l’Observatori Blockchain intento mostrar a les dones per il·lustrar els diferents esdeveniments dins el sector. Des de l’arribada de ‘blockchain’ només ens hem dedicat i esforçat moltíssim a explicar que complicat que és».

Visió i desafiaments de la indústria

A la trobada, les participants van destacar que ‘blockchain’ i l’ecosistema DeFi (Finances Descentralitzades) s’està desenvolupant ràpid, això suposa un augment d’inversió i un interès institucional més gran, en ‘bitcoin’ i ‘ethereum’, per exemple. D’àmbit geogràfic, els EUA continuen liderant la consolidació del mercat davant Europa, impulsats per entitats com Goldman Sach, JP Morgan, Square i PayPal amb serveis de criptomoneda. L’entrada de bancs espanyols com el BBVA són exemples que poden animar la banca europea a operar en el futur, potser a fusions i adquisicions ja que encara la col·laboració d’operadors Fintech amb la banca tradicional continua sent un camí difícil.

Des de Coinmotion han ressaltat una demanda més gran dels ‘family office’ cap a la criptomoneda i productes DeFi igual que des de la banca privada. Pel que preveuen un 2021 de creixement fort. D’altra banda, Heidi Hurskainen ha destacat l’evolució de la regulació, tot i que encara hi ha països de la UE que no han implementat la Cinquena Directiva. En concret, a Espanya la creació del Sandbox suposa una inflexió positiva en el desenvolupament regulatori.

Covadonga Fernández ha incidit que més enllà de la transaccionalitat de la criptomoneda el més rellevant és que es basa en una tecnologia que està ajudant a construir les finances del segle XXI. «Ho estem veient reflectit a les finances descentralitzades amb l’aparició d’empreses multidisciplinàries que acosten el sector a la normalitat, a la vida quotidiana. El 2020 va ser l’any de la consolidació de la indústria cripto a Espanya». Així mateix, ha ressaltat que la tokenització s’està convertint en un gran revulsiu per a múltiples indústries, per exemple, al sector immobiliari i hipotecari i per a la inclusió financera en països subdesenvolupats especialment. D’àmbit geogràfic des de l’Observatori Blockchain segueixen molt de prop el paper de la Xina pel gran potencial de desenvolupament de ‘blockchain’.

Per la seva banda, Gabriela Chang, cofundadora d’EthicHub, s’ha mostrat com una ferma defensora de l’ús de la tecnologia ‘blockchain’ en la inclusió financera amb impacte, sostenibilitat i ODS. Creient en la generació de valor compartit, la descentralització i els incentius alineats de la governança multisectorial ha recordat que «una de cada quatre persones al món està exclosa dels sistemes bancaris. A l’Amèrica Llatina és el 47% de la població. Davant això, ‘blockchain’ té l’enorme potencial d’incloure aquesta part de la població mundial».

Les Finances Descentralitzades estenen l’ús de ‘blockchain’ amb les necessitats reals. «Des d’una simple transferència de valor que tenim fins ara al que són les cases de canvi descentralitzades, les plataformes de préstecs en criptomoneda o la mineria de liquiditat; termes nous que van sorgint amb un potencial que amb prou feines comencem a entreveure». Aplicar-ho a impulsar l’economia productiva real de la quarta part de la població exclosa de les finances és el gran potencial. Els desbancaritzats són més de 2.000 milions de persones al món», assegura Chang. 

Notícies relacionades

Finalment ha recordat que Mèxic compta amb la regulació Fintech més avançada davant Espanya, però no s’ha d’oblidar que Espanya lidera la participació de dones a la indústria Fintech d’àmbit europeu, més d’un 50%. D’altra banda, Espanya té l’oportunitat de posicionar-se com a capital Fintech després del Brexit. A l’entorn geogràfic els grans oblidats són els desbancaritzats, que són a l’Amèrica Llatina, l’Àfrica i el Sud-est asiàtic. 

Montse Guardia, General Manager at Alastria Blockchain Ecosystem, ha destacat que «ara mateix hi ha una millor comprensió del que és el món cripto i la part economicofinancera, però encara ens queda camí per recórrer per establir aquest marc econòmic, que va darrere d’aquesta taxa d’intercanvi i comprensió del model financer».