Resultats del 2020

ING guanya el 54% menys i admet que podria cobrar més comissions

  • Les provisions pel coronavirus redueixen el seu resultat final fins als 85 milions d’euros

  • L’entitat defensa que la banca ha d’evolucionar a cobrar pels serveis als clients

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

ING Espanya va guanyar 85 milions d’euros l’any passat, un 54% menys que els 184 milions del 2019 a causa de les provisions excepcionals que va realitzar per protegir-se de les futures pèrdues que li provocarà la crisi del coronavirus quan vagin vencent les mesures de recolzament públic a empreses i famílies i comenci a augmentar la morositat. El seu nou conseller delegat, Ignacio Juliá, ha obert aquest dimarts la porta a incrementar el cobrament de comissions per serveis fins ara gratuïts.

La sucursal espanyola del grup holandès ha basat bona part del seu creixement al país des que va obrir el 1999 en la seva política de ser el ’banc sense comissions’. No obstant, a principis de novembre va anunciar que a partir del pròxim 1 d’abril cobrarà una taxa de 10 euros al mes per manteniment del seu compte taronja tret que es tingui la nòmina o pensió domiciliada, es rebin ingressos d’un altre banc de 700 euros al mes o es disposi d’un saldo mitjà inferior a 30.000 euros.

L’entitat ha afirmat que la mesura només afecta el 4% dels seus clients. Però Juliá no ha descartat passos addicionals: «Continuarem adaptant-nos a l’entorn». L’executiu ha destacat que a les entitats els costa un 0,5% dipositar els diners al Banc Central Europeu (BCE) i que els tipus negatius penalitzen els seus resultats. «Hem d’anar evolucionant en la banca a pagar pels serveis, no parlar tant de comissions», ha defensat.

Notícies relacionades

El banc ha començat en els últims anys a donar informació sobre els seus resultats a Espanya, però les dades que publica continuen sent limitades. El seu marge brut (ingressos obtinguts per la diferència de rendibilitat de crèdits i dipòsits, comissions i altres operacions financeres) van baixar l’any passat a 696 milions d’euros, amb una caiguda continguda del 4%. Les provisions van provocar que el seu resultat abans d’impostos baixés el 39%, fins als 155 milions. La rendibilitat sobre el capital va baixar del 13,1% al 7,4% i la morositat es va situar en l’1,08%, en els dos casos entre els millors registres del sector.

L’entitat va tancar l’exercici amb 4,2 milions de clients, dels quals 2,5 milions tenen comptes nòmina, després de guanyar-ne 200.000 d’aquests últims. La seva quota de mercat en la producció de noves hipoteques ha baixat del 8,4% del 2019 al voltant del 6%. Els dipòsits es van situar en 41.000 milions d’euros i els crèdits, en 21.800 milions.

Temes:

ING Bancs