Sentència pionera

Els treballadors fixos discontinus s’han d’incloure a l’erto d’una empresa

Un jutge dona la raó a UGT en la demanda contra un hotel de Lloret

Els treballadors fixos discontinus s’han d’incloure a l’erto d’una empresa
2
Es llegeix en minuts

Un jutge de Girona ha sentenciat que quan una empresa presenta un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) ha d’incloure tots els treballadors fixos discontinus i no només els que estiguin donats d’alta en el moment de presentar l’erto.

El Jutjat Social número 2 de Girona ha donat la raó a UGT en la demanda presentada contra l’Hotel Don Juan de Lloret de Mar (Girona) i determina que tots els treballadors fixos discontinus de l’hotel haurien d’haver sigut inclosos en l’erto que va presentar l’empresa entre el 15 de març i el 31 de maig del 2020, també els que no estaven donats d’alta en aquell període. El sindicat ha donat a conèixer aquest dijous aquesta sentència que és «la primera a Catalunya que reconeix el dret dels treballadors fixos discontinus a ser inclosos en un erto».

El contracte fix discontinu és un contracte indefinit que serveix per realitzar treballs en períodes de temps diferents i la trucada és el procediment pel qual s’informa el personal fix discontinu que es reprèn la seva relació laboral amb la seva entitat després del període de suspensió. Des del primer moment, la UGT ha assegurat que va exigir «que les empreses fessin la trucada prevista del personal fix discontinu per reincorporar-lo i que pogués formar part dels erto en condicions d’igualtat amb la resta de la plantilla, podent emparar-se així amb les mesures extraordinàries.»

Personal d’un hotel

Quan l’Hotel Don Juan de Lloret va presentar el seu erto amb efectes des del 15 de març, UGT assegura que no va incloure en la llista aquells treballadors fixos discontinus que no havien sigut trucats encara, al·legant que només va fer la sol·licitud per al personal en actiu i que no estava obligada a incloure la resta de treballadors.

La secció sindical d’UGT a l’Hotel Don Juan va denunciar aquests fets «en defensa dels drets d’aquest col·lectiu que, malgrat no estar d’alta en aquell moment en la seguretat social, havia d’estar inclòs a l’expedient i, per tant, a la sol·licitud col·lectiva de prestació d’atur».

Notícies relacionades

Ara, el Jutjat Social número 2 de Girona dona la raó a UGT de Catalunya i reconeix que els períodes d’interrupció d’activitat del col·lectiu fix discontinu no comporta ni la suspensió ni l’extinció de la relació laboral entre aquests treballadors i l’empresa, ja que són contractes de durada indefinida.

Per tant, dicta la sentència, els fixos discontinus que no havien sigut trus per reincorporar-se a l’activitat també haurien de formar part de l’expedient.