Informe

La morositat repunta en el sector públic i privat l’any del virus

La mitjana de terminis de pagament a proveïdors es va situar en 77 dies, lluny dels 30 i 60 dies que marca la llei

La morositat repunta en el sector públic i privat l’any del virus
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La crisi del coronavirus amenaça de deixar pel camí milers d’empreses a Espanya davant l’empitjorament dels terminis de pagament. Moltes han començat a allargar els terminis de pagament a proveïdors per finançar-se i això amenaça una reducció dels ingressos de moltes d’altres, segons l’enquesta anual elaborada per la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) entre organitzacions associades i alienes. En concret, durant l’últim any les empreses i administracions públiques van pagar als seus proveïdors a una mitjana de 77 dies, davant el termini màxim de 60 i 30 dies que estableix la llei. «Hi ha un risc de la ruptura de les cadenes de liquiditat», ha advertit el president de la plataforma, acabat d’elegir president de Pimec, Antoni Cañete.

Notícies relacionades

Un efecte dòmino que ja deixa en risc el 16% de les empreses que hi ha a Espanya que admeten que aquesta falta de cobrament no permetrà la viabilitat dels seus negocis. Entre les empreses, les que pitjor paguen són les més grans. En concret, la morositat de les companyies de l’Ibex 35 amb els seus proveïdors arriba als 56.488 milions d’euros. Això és factures que es paguen fora del termini legal que marca la directiva europea de 60 dies. Al mercat continu, la morositat s’eleva a 80.0000 milions. «Si es complís amb el termini de pagament s’injectaria liquiditat a pimes», ha defensat Cañete. «Ahir s’anunciaven mesures d’11.000 milions d’euros per a les pimes, si es pagués segons la llei, que hauria de ser obligatori, estaríem parlant de 80.000 milions d’euros per a aquestes empreses», ha advertit.

D’altra banda, també creix la ràtio d’impagaments, fins al 5,4%, similar al 5,7% de 2014, mentre que la marca que estableix Europa és no superar el 2,5%. «És l’avantsala de tancar moltíssimes empreses al nostre país, és l’avantsala del que caurà al damunt si no actuem de manera clara a la cadena de pagaments», ha advertit. En aquest sentit, Cañete ha reclamat l’aprovació «amb la màxima urgència del règim sancionador per no permetre que es trenquin els terminis de pagament». Una demanda històrica de la plataforma que espera en tramitació al Congrés dels Diputats tancar el període d’esmenes i de conèixer les diferents propostes dels diferents grups parlamentaris. També han reclamat «injectar liquiditat per pagar les factures pendents», així com una ordre immediata del Govern que totes les administracions paguin de manera urgent en els terminis de pagament com a mínim de 30 dies.