Directora de l’empresa social A Puntadas
Rosa Escandell: de la banca a lluitar contra l’exclusió

L’alacantina Rosa Escandell tenia una prometedora carrera al món de la banca. No en va va ser la primera dona a Banesto, en plena joventut, en assumir el càrrec de directora de zona del departament estranger.
Però, de sobte, com a fruit d’un impuls, va decidir abandonar-ho tot per bolcar-se per complet en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social, principalment de les dones, una missió situada als antípodes del que feia fins aquell moment.
Transcorreguts trenta anys des d’aquell moment, s’ha convertit en tot un referent gràcies a la creació de l’empresa social A Puntadas, la posada en marxa de tallers per a dones recluses, o el desenvolupament de programes de cooperació en països en vies de desenvolupament.
Les motivacions
¿Què va ser el que la va impulsar a fer el pas d’abandonar la banca? Rosa Escandell no titubeja malgrat que han transcorregut tres dècades des d’aleshores: «L’àmbit territorial en què treballava comptava amb una important població d’immigrants, i allà vaig decidir que volia gestionar els diners dels més desfavorits i no dels que tenen riquesa», afirma.
Així que ho va deixar tot per bolcar-se en projectes que tinguessin alguna relació amb l’ocupació. «El que tinc clar és que les persones només troben la llibertat quan aconsegueixen independència econòmica. És a través del treball que es pot sortir de la pobresa», emfatitza.
En aquest context, i aprofitant les nocions adquirides en l’entitat bancària, li va sorgir l’oportunitat de treballar en companyia ni més ni menys que de Muhammad Yunus, que va ser Nobel de la Pau el 2006, desenvolupant diferents iniciatives a Bangladesh, el Brasil, l’Índia, Colòmbia, Mèxic i l’Argentina, on va organitzar campanyes de sensibilització per facilitar i difondre el microcrèdit, en una àrdua i complexa tasca de treballar la pobresa des de la riquesa.
L’objectiu era aconseguir que grans corporacions, polítics i gent amb influència mediàtica sumessin esforços per impulsar el microcrèdit com un sistema que permetés a aquests països progressar per si mateixos. També va desenvolupar iniciatives en diferents zones de Llatinoamèrica juntament amb organitzacions estatals, impulsant innombrables esdeveniments i accions en recolzament dels més desfavorits.
Un altre dels elements clau de la seva feina li va arribar gràcies a Bibi Rusell, dissenyadora de Bangladesh i ambaixadora de bona voluntat de la Unesco, creant cooperatives productives i obrint vies de comunicació per activar l’economia i dignificar la situació de les artesanes, les seves famílies i la seva comunitat en general.
Programes de cooperació, microcrèdits...
Immersa en aquesta frenètica activitat, el 2005 va decidir crear l’Associació de Desenvolupament Comerç Alternatiu i Microcrèdit (Adcam), amb la finalitat d’impulsar programes de cooperació, desenvolupament sostenible, microcrèdits, comerç just, educació i igualtat de gènere. Segons Escandell, el projecte principal d’aquesta entitat continua desenvolupant-se a Kenya amb la comunitat massai, considerada com una de les 31 tribus més amenaçades del planeta.
«Estem portant a terme un projecte de formació i elaboració d’artesanies amb les dones massai gràcies a un acord firmat amb l’empresa de calçat Pikolinos d’Elx. Això ens ha permès crear un circuit de comercialització que ofereix feina digna a més de 1.000 dones. A més, hem posat en marxa una escola de primària per a 340 nens i nenes, i un campament solidari que funciona a tall d’hotel, els beneficis dels quals es reverteixen en la millora de la vida de la comunitat», explica.
Però la tasca de Rosa Escandell no s’ha limitat només als països desfavorits, sinó que també ha volgut estendre-la a la seva terra natal. D’aquesta manera, va ser el 2007 quan va engegar un programa de reinserció de dones amb un primer taller formatiu relacionat amb la confecció tèxtil dins del centre penitenciari de Villena. Després van seguir aquest taller altres a l’Hospital Psiquiàtric Penitenciari d’Alacant i a la unitat de mares de la presó de Fontcalent en el mateix municipi.
Fruit d’aquestes iniciatives va néixer la marca Malas Meninas, que va ser l’embrió de la posada en marxa, el 2011, de l’empresa d’inserció laboral A Puntadas, que segueix funcionant al Parc Empresarial d’Elx amb la finalitat primordial d’aconseguir la integració sociolaboral de col·lectius vulnerables.
Gràcies a aquesta firma, que ofereix productes i serveis de confecció tèxtil de primera qualitat, disseny atractiu i respectuosos amb el medi ambient, s’ha pogut contractar durant aquest temps 110 persones en risc d’exclusió, que en l’actualitat continuen treballant en altres empreses amb contractes indefinits.
«La nostra aposta és per l’ocupació de qualitat, i per a això fa falta que tingui continuïtat en el temps», diu Escandell. ¿I per què la dona com a objectiu principal de tots els projectes? «Perquè la dona té un rol primordial perquè les famílies funcionin i les societats evolucionin. Per això, les preparem, amb la intenció d’impulsar un desenvolupament sostenible en el seu entorn, oferint-los formació, microcrèdits i vies de comercialització. Donar suport a les dones significa recolzar tota la comunitat i la societat en general», afirma.
Al llistat de les dones més influents
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig