Enviaments des de l’Àsia

El setge al frau de l’IVA del comerç extracomunitari s’estreny

A partir d’aquest dilluns 15 de febrer comença el període d’adaptació que anul·larà l’exempció de l’impost als paquets de menys de 22 euros a partir del juliol

El sector duaner tem la pèrdua de 10.000 llocs de treball per l’enduriment de condicions als mitjancers i la centralització del despatx duaner europeu prevista en la llei contra el frau

5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Aquest dilluns 15 de febrer s’inicia el període d’adaptació tècnica per acabar amb l’exempció de l’IVA per a enviaments de menys de 22 euros, que serà realitat a partir de l’1 juliol, sis mesos després del previst. A partir d’aquell moment, els ‘marketplaces’ o plataformes registrades habilitades cobraran l’IVA al consumidor i cada país remetrà la liquidació a cada estat de residència del comprador. 

La mesura, que comença amb un període en què les empreses hauran d’adaptar les seves rutines administratives i informàtiques, suposarà per a la UE la captació anual de 50.000 milions d’euros extra a l’aflorar gran part del frau transfronterer. Aquesta és la xifra que la Comissió Europea va calcular en el seu moment per concepte de l’IVA de productes de 22 euros que no es declaren i per la falsificació de factures en origen. Segons la subdirectora general de Gestió Duanera, Nerea Rodríguez, la posada en marxa del sistema equilibrarà en part les condicions de venda del comerç a Espanya amb els productes procedents de l’Àsia: «Aquest sistema posarà en una situació equivalent la compra de productes a l’Àsia o a Espanya. Al final, les plataformes s’asseguraran l’ingrés de l’IVA. No hi haurà diferències entre si la mercaderia és a Espanya o a un altre país». 

Rodríguez preveu també que els preus d’aquests productes importats tendiran a augmentar, tot i que la principal repercussió serà l’increment dels ingressos per IVA per a les arques europees, i especialment les espanyoles. Els espanyols són els principals compradors de productes a l’Àsia a través d’Aliexpress, per exemple. 

La responsable de Duanes reconeix que el trànsit postal pel comerç electrònic s’ha disparat. «Va augmentar almenys un 50% l’any passat», assegura, en una tendència que s’ha va aguditzar respecte a anys anteriors, especialment en paqueteria i petits enviaments, «fet que va obligar en el seu moment a fer un canvi de normativa duanera». No obstant, el ‘boom’ del comerç electrònic i del comerç transfronterer no ha sigut proporcional a l’increment de recursos de control duaner. Se segueix funcionant mitjançant campanyes de control aleatori, i és impossible supervisar si un producte la factura del qual indica que ha costat menys de 22 euros efectivament es correspon amb la realitat. 

En el nou sistema, seran Amazon, Aliexpress i altres plataformes les que supervisaran aquesta facturació i cobraran l’IVA al comprador per, posteriorment, ser abonat a l’Estat on resideixi el consumidor. Encara és una incògnita si aquestes plataformes de compravenda acceptaran aquest rol mitjançant la seva inclusió en el registre pertinent i l’assignació de l’Import One Stop Shop (IOSS) o codi identificatiu d’empresa capaç de gestionar l’impost. En cas de comprar a un mitjancer sense aquest IOSS, el consumidor haurà de pagar l’impost personalment per rebre el producte (per exemple a Correus o telemàticament). 

La reforma comportarà posar fi a un frau de grans dimensions, enquistat en l’últim decenni. A Duanes són completament conscients que els venedors asiàtics falsifiquen les factures i reconeixen que una aclaparadora majoria de productes que entren a Espanya procedents de la Xina tenen un preu marcat falsament de menys de 22 euros en el que defineixen com un «frau generalitzat». 

Però el principi de finestreta única fiscal per al comerç minorista també s’aplicarà en el cas de transport de mercaderies, gràcies a l’entrada en vigor de la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal. El nou marc legal, actualment en tràmit parlamentari, que serà d’aplicació a partir de la responsabilitat del representant duaner en els procediments de declaració i verificació de dades, deixant aquest exposat al fet que l’importador pagui o no l’IVA. Aquests procediments podrien desencadenar-se fins a tres i quatre anys després d’haver-se produït la importació i el despatx de la mercaderia, i se’n faria responsables el representant duaner d’actuacions, que va molt més enllà del seu paper com a comissionista de l’importador. 

Temor d’acomiadaments per la gestió duanera centralitzada

El fet que es pugui tramitar la gestió duanera de qualsevol país europeu des de qualsevol empresa a la UE preocupa els professionals, que anuncien tancaments d’empreses i la pèrdua de més de 10.000 llocs de treball en quatre anys, segons el president del Consell General d’Agents de Duanes, Antonio Llobet. Aquesta pèrdua de llocs de treball és un càlcul realitzat per la consultora EY, que apunta que el nou text legal posa en perill la viabilitat de la professió dels agents de duanes a Espanya.

Notícies relacionades

Per Nerea Rodríguez, el despatx centralitzat europeu no hauria de comportar transvasaments d’activitat d’Espanya a altres països. «Les empreses poden contractar la gestió duanera en altres països per temes logístics i un altre tipus de raons, però la normativa duanera s’aplicarà de la mateixa manera a qualsevol país d’Europa», opina la responsable de Gestió de Duanes, tot i que admet que és possible que les empreses vulguin centralitzar totes les seves tramitacions en un estat membre, amb processos de concentració d’activitat que temen especialment les empreses del sector a Espanya. 

Els experts d’EY adverteixen que una vegada s’estableixi el Despatx Centralitzat Europeu serà possible, per exemple, que empreses operin des d’Hamburg o Rotterdam mercaderies que han arribat a Algesires, Barcelona o València. Atès que el règim de responsabilitat de les firmes duaneres és menys dur als Països Baixos, Bèlgica i Alemanya, les conseqüències són previsibles. Asseguren en el Consell General d’Agents de Duanes que els efectes es deixaran notar en l’ocupació a causa del nombre de despatxos duaners, que podrien optar per operar des d’altres països de la UE. A més, les companyies multinacionals podrien beneficiar-se de la situació al disposar de prou múscul financer per fer front les exigències del projecte de llei, i ja que també ofereixen serveis de representació duanera, podrien copar la logística lligada a l’exportació i importació de mercaderies, opina el sector a Espanya.