Mesures anticrisi

Unides Podem planteja un fons de 8.000 milions d’euros per a ajuts directes a pimes

  • La formació liderada per Pablo Iglesias pressiona per activar un paquet de transferències a les companyies més afectades per les restriccions

  • La proposta dels morats contempla una ajuda mensual a les empreses de menys de 50 treballadors que hagin vist caure la seva facturació el 30% per cobrir el 75% dels seus costos fixos

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Unides Podem ha plantejat aquest divendres la creació d’un fons extraordinari dotat amb 8.000 milions d’euros per costejar ajuts directes per a les petites empreses més afectades per la crisi del coronavirus. La formació dirigida per Pablo Iglesias ha fet públic un document amb una bateria de propostes de caràcter mixt, a desplegar i costejar entre el Govern central i les comunitats autònomes. L’agrupació morada es fa així ressò de les demandes de part dels sectors empresarials, que demanaven injeccions de recursos per fer front als problemes de liquiditat creixents entre el teixit empresarial, i posa pressió sobre el seu soci de Govern, el PSOE, a tres dies de les eleccions catalanes.

Des d’abans del mes de desembre que a Unides Podem tenen propostes sobre la taula per augmentar les transferències directes a les empreses, tal com va revelar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la seva recent entrevista a EL PERIÓDICO. «Hem de transitar cap a l’etapa posterto», va afirmar; retraient a l’ala econòmica de l’Executiu no voler assumir aquest nou desplegament de recursos. I aquest divendres la seva formació electoral, Unides Podem, ha fet un pas més enllà i ha fet públic un document amb diverses propostes en aquesta línia.

El paquet de mesures està enfocat a les pimes. Segons aquest, els morats plantegen concedir una ajuda mensual a les empreses de menys de 50 treballadors, amb caràcter retroactiu a 1 de gener i fins i tot finalitzar el present any. Aquestes han d’acreditar una caiguda de facturació del 30% respecte al mateix període de l’any anterior i l’import de la mateixa ascendirà a l’equivalent per cobrir el 75% dels seus costos fixos. Descomptant de l’esmentat càlcul aquells costos fixos que ja hagin sigut sufragats per altres ajuts. En el cas de microempreses, és a dir, amb menys de 10 treballadors en plantilla, l’import de costos fixos l’eleva al 90%.

Notícies relacionades

Unides Podem també advoca per una moratòria dels crèdits i altres obligacions financeres per a les pimes de 12 mesos, sense interessos de demora.

Règim sancionador

Una altra mesura que Unides Podem treu del calaix és l’aprovació d’un règim sancionador per penar la morositat empresarial, que afecta principalment les pimes. Un element pendent des de fa diverses legislatures i pel qual advoquen patronals com la catalana Pimec. Segons dades de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, les empreses de l’Ibex 35 van triplicar l’any passat el termini legal en els pagaments als seus proveïdors, al situar-se en una mitjana de 183 dies, davant els 60 que estableix la llei. El que equival, segons aquestes mateixes dades, a 56.488 milions d’euros en factures per pagar.

Temes:

Empreses Pimes