Gestió empresarial

Hisenda millora la tramitació de l’IVA mitjançant la incorporació automàtica de dades

Pimes, autònoms i, en general, els 3,5 milions de declarants d’IVA, comptaran amb bona part de la informació en la liquidació

El nombre de potencials beneficiaris del nou sistema, Pre303 Total, pujarà de 17.000 a 41.000

4
Es llegeix en minuts

La tramitació de l’IVA serà més fàcil que fins ara. L’Agència Tributària ha informat aquest divendres que ha posat en funcionament la segona fase de l’esborrany d’IVA, en quÈ passarà a oferir facilitats per a la declaració de l’impost A tots els contribuents amb la incorporació automàtica a la declaració de bona part de la informació censal i algunes dades econòmiques que pot oferir al declarant ja emplenades.

Pimes, autònoms i, en general, els 3,5 milions de declarants d’IVA, comptaran amb bona part de la informació necessària i dades econòmiques incorporades automàticament a la liquidació. D’aquesta manera, els contribuents i els professionals tributaris tindran així una certesa més gran a l’hora de declarar un impost tradicionalment complex i assegura Hisenda que es podrà «reduir el temps dedicat a la seva gestió i liquidació».

El nombre de potencials beneficiaris del batejat com sistema Pre303 Total, o esborrany d’IVA totalment emplenat, s’estén a 41.000 contribuents amb l’ampliació a grans empreses, i també a uns 600.000 declarants que són exclusivament llogaters. Els professionals tributaris que, en el seu cas, realitzin en nom seu les liquidacions, podran comptar amb una certesa més gran a l’hora de declarar.

Aquestes millores arribaran a l’abril al conjunt de contribuents, quan comenci el període de liquidació del primer trimestre, però abans, ja en la declaració mensual del gener que es presenta aquest mes de febrer, les millores arribaran a les grans empreses acollides al subministrament immediat d’informació (SII). Fins ara l’anomenat ‘Pre303 Total’, o esborrany d’IVA totalment complimentat, es facilitava, amb caràcter general, als declarants acollits al SII amb volum de vendes anual inferior als sis milions d’euros. Amb l’ampliació, el nombre de potencials beneficiaris del Pre303 Total pujarà de 17.000 a 41.000.

Al seu torn, prop de 600.000 declarants que són exclusivament llogaters, estiguin o no acollits al SII, també podran utilitzar aquest esborrany d’IVA totalment complimentat. La posada en marxa de la finestra censal IVA permetrà mostrar la informació censal més rellevant a efectes de l’impost en el període de liquidació corresponent –per exemple, la informació del mes de febrer, o del primer trimestre, per a les pròximes liquidacions mensuals i trimestrals, respectivament–. Apareixeran els epígrafs d’IAE, els règims especials, les dades de prorrates, etc., però únicament aquells que tinguin transcendència i que afectin el contribuent, obviant la resta per facilitar la lectura.

El nou sistema de declaració Pre303 elimina el format de preguntes i ofereix ja preemplenada la situació censal en el moment de la liquidació. Amb caràcter general, el contribuent únicament haurà d’omplir aquelles caselles que impliquen una opció a manifestar necessàriament per ell, com per exemple l’acolliment o renúncia a la prorrata especial. De tots els camps a complimentar a la secció d’identificació, entre el 85% i el 90% passaran a estar precomplimentats per l’Agència, amb el consegüent estalvi de temps i comoditat per al declarant o professional tributari que realitzi la presentació. Des del mateix model 303 es podran modificar les dades censals generals –les que ja es corresponen amb el moment present del declarant, actualitzades–, amb accessos directes a l’apartat concret de la declaració o model censal corresponent.

Si bé el conjunt dels contribuents no pot obtenir un esborrany amb resultat final, ja que l’Agència no té prou dades per fer-ho, sí que les millores per a tots els declarants arriben en algunes caselles de la secció de resultat, la que inclou ja les dades econòmiques de la declaració. Hisenda destaca la incorporació de millores en l’apartat de quotes a compensar de períodes previs i la creació de la cartera de quotes a compensar, donant resposta a una demanda històrica dels contribuents perquè se simplifiqui i faciliti el seguiment, comptabilització, control i declaració d’aquestes quotes pendents. Cal tenir en compte que el contribuent pot arribar a haver de realitzar un seguiment i auditoria de fins a 48 autoliquidacions dels exercicis anteriors.

Notícies relacionades

A partir d’ara, la cartera de quotes a compensar oferirà precomplimentada la casella de les quotes pendents d’exercicis anteriors. El contribuent únicament haurà de decidir l’import que vol aplicar en la declaració present i l’Agència mostrarà també les quotes pendents per al futur. L’eina ofereix, a més, una taula per consultar el període de generació de totes les quotes pendents per evitar possibles caducitats.

Existeixen altres camps que s’oferiran precomplimentats a tots els declarants quan disposi l’Agència de la informació corresponent –tots, amb possibilitat de modificació pel contribuent–, com el número de compte corrent a partir de les declaracions prèvies, l’IVA a la importació pendent d’ingrés (casella 77) o, en el cas de presentació de declaracions complementàries, el número de justificant i l’import de la liquidació objecte de la complementària (casella 70).

Temes:

IRPF