Alimentació

L’oli d’oliva eludirà l’alerta nutricional

Consum cedeix a les pressions del sector i no obligarà a mostrar l’etiquetatge de Nutriscore del producte per la seva mala nota

Olives i oli.

Olives i oli.

2
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Consum traurà l’oli d’oliva del semàfor nutricional que pretén implantar en els pròxims mesos (Nutriscore) al considerar que podria perjudicar-ne la comercialització. Segons ha avançat ‘Diario.es’, el departament dirigit per Alberto Garzón «ha plantejat formalment» davant els òrgans de govern de Nutriscore» aquesta exclusió davant les autoritats comunitàries i asseguren que el plantejament «ha sigut rebut positivament» per la resta de països. La idea és que els supermercats no exigiran a les productores olieres aquest etiquetatge, tal com han acordat el Ministeri i el sector de la distribució. L’adhesió a Nutriscore serà, en qualsevol cas, voluntària.

La mala nota de l’oli d’oliva en el sistema d’etiquetatge preocupava els productors, ja que l’avaluació objectiva situa el producte amb mala nota. L’oli d’oliva aquesta qualificat amb la lletra D (poc favorable), però Espanya va lluitar per millorar-ne la puntuació i va aconseguir elevar-la a C el 2018. Aquesta qualificació podria ser interpretada pels consumidors com una advertència per limitar-ne el consum. La nota de l’oli d’oliva és la mateixa que la de l’oli de colza. Els nutricionistes a Espanya solen aconsellar el consum d’oli d’oliva i de pernil ibèric en les dietes i en la ingesta saludable, però l’etiqueta nutricional europea situa aquests productes dins dels «poc favorables» per a la salut.

Nutriscore és un sistema d’etiquetatge nutricional frontal dels productes alimentaris que permet als consumidors valorar fàcilment i ràpidament la qualitat nutricional dels aliments que compraran, simplificant-ne la interpretació de l’etiquetatge nutricional situat al dors del paquet. Visualment, és similar a l’etiquetatge d’eficiència energètica dels electrodomèstics o vivendes, per exemple. Qualifica cada producte amb una lletra i color: l’A (verd fosc) és la més saludable i l’E (vermell) la pitjor. Va ser desenvolupat per científics francesos i està implantat a França, Bèlgica, Holanda i Alemanya, però no és obligatori. La Comissió Europea encara no ha legislat sobre l’assumpte, tot i que ha anunciat la seva intenció de fer-ho a finals del 2022 i acabarà sent obligatori.

Notícies relacionades

En el seu pacte de Govern, el PSOE i Unides Podem es van comprometre a aplicar un sistema d’etiquetatge per fomentar el menjar saludable. Però la mala nota de l’oli d’oliva és un problema. En el cas del pernil ibèric, per exemple, la nota objectiva està per sota de la que percep el mercat.

Nutriscore permet eliminar de l’etiquetatge productes no processats d’un únic ingredient (com la mel) i productes processats amb un únic ingredient i que s’hagi sotmès a maduració. Això permetria eliminar l’oli d’oliva de l’obligatorietat d’etiquetatge i eludir l’impacte negatiu d’una mala nota nutricional.