Col·laboració publicoprivada

Les empreses allarguen la mà al Govern per accelerar la vacunació

  • Les organitzacions empresarials proposen adaptar espais d’oci per a les sales de vacunació

  • Les patronals també defensen utilitzar la sanitat privada i els serveis de prevenció interns

Les empreses allarguen la mà al Govern per accelerar la vacunació
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Espanya s’ha marcat l’objectiu d’arribar al 70% de la població vacunada a l’estiu. Però a dia d’avui només un 1,3% està immunitzat ‘gràcies’ a Pfizer o Moderna. Els comptes no surten si el ritme de les injeccions no augmenta. Per això, els empresaris han sortit en recolzament de l’Administració perquè, a mesura que l’arribada de vacunes s’acceleri, tenir la infraestructura preparada per escurçar al màxim el període de vacunació. I encarrilar així l’anhelada recuperació econòmica. S’ofereixen espais, com sales de cine i hotels, capacitat de treball, a través dels metges i infermeres de les mútues, i fins i tot hi ha qui proposa comprar ell mateix els vials. El que sigui per tal de tornar a posar en marxa l’economia. 

«El procés de vacunació ara com ara és prioritari per accelerar la recuperació de tots els sectors», reconeix el secretari general de la Taula del Turisme, Carlos Albella. Empresaris i patronals mouen fitxa de manera preventiva per tenir preparada tota la logística quan hi hagi prou dosis per punxar a gran escala. Els exemples arriben des de molts llocs. El Regne Unit ha obert estadis de futbol i centres de conferències amb l’objectiu de vacunar dos milions de persones a la setmana. I a Nova York es reparteixen punxades a l’estadi dels Yankees amb cita prèvia. 

A Espanya hi ha no pocs camps de futbol i majoritàriament no pertanyen als clubs, sinó als ajuntaments, per la qual cosa molts municipis tindrien via lliure. A més, els cines, sota l’ensenya de Cinesa, han ofert les seves sales a les comunitats per gestionar la vacunació de forma segura. I el sector turístic planteja cedir hotels o autobusos («igual que quan et treuen sang», apunta Albella). «Hi ha fins i tot hotelers disposats a pagar les vacunes per al seu personal perquè els clients tinguin la certesa que no hi ha problema», afegeix Albella. 

A més dels espais d’oci, els empresaris miren a la sanitat privada i les seves pròpies empreses. «Sembla que ens estem oblidant de la sanitat privada i també val per fer tests i administrar vacunes», advertia fa uns dies el president de la CEOE, Antonio Garamendi, segons recull Europa Press. 

Replicar el model de PCR

Des de la patronal plantegen la possibilitat d’arribar a acords de col·laboració publicoprivada entre empreses i administracions autonòmiques. La Fundació CEOE coordina acords d’aquest tipus per fer tests PCR a les empreses a través dels seus propis serveis sanitaris o les mútues. «Aquesta infraestructura es podria utilitzar en el tema de la vacunació, si arriba el cas», reconeixen des de la patronal. 

Només la indústria alimentària podria vacunar a través del seu sistema de mútues, metges i infermers, 1,5 milions de treballadors. «El Govern s’hauria de plantejar la col·laboració publicoprivada perquè la rapidesa és essencial per arribar a la immunitat de grup», reconeix el president de la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB), Mauricio García de Quevedo.

És la mateixa estratègia que la proposta per Foment del Treball, que ha tancat un pla de vacunació amb grans empreses dels sectors d’agroalimentari, metal·lúrgic, químic i de la gran distribució. La patronal dirigida per Josep Sánchez Llibre proposa que l’Administració els faci arribar les vacunes i siguin les empreses les que tractin de manera planificada els treballadors i els seus familiars. Tot això amb supervisió dels tècnics i professionals del sistema públic de Salut i amb la previsió de vacunar 400.000 persones en una setmana.

Notícies relacionades

El problema és que, en un país on quatre de cada deu assalariats estan ocupats en una empresa de menys de 50 treballadors, no totes les companyies tenen servei de prevenció. Per això, Pimec proposa replicar estratègies coordinades que ja han utilitzat en el cas de les proves PCR o els tests ràpids. A Catalunya hi ha hagut diferents experiments. La mateixa Pimec ha muntat carpes itinerants als polígons per fer tests ràpids de manera massiva. I la Cambra de Comercç de Barcelona va fer el mateix a centres comercials i Foment del Treball a Mercabarna

I per arribar a les petites botigues i comerços de nuclis urbans, els eixos comercials han impulsat amb els ajuntaments compres conjuntes de tests ràpids. «En aquest moment hem de col·laborar tots», afirma la presidenta de Pimec Metall, Conxa Fuentes.