Inversió tecnològica

Calviño defensa que les millores tecnològiques evitin fer més gran la fractura digital

El Govern preveu dedicar un terç de les inversions del pla de recuperació a la digitalització

Calviño defensa que les millores tecnològiques evitin fer més gran la fractura digital
2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha defensat aquest dijous la necessitat d’una digitalització que atorgui més oportunitats a escala personal i professional i que no generi nous biaixos i bretxes. Ho ha dit aquest dijous durant el seu discurs de clausura en la presentació del llibre ‘Faster than the future. Facing the digital age’, de la Digital Future Society, que reflexiona sobre els desafiaments econòmics, socials i ètics que sorgeixen de l’emergència digital latent. «Volem bolcar la nostra atenció en aquest tema i que Espanya sigui un dels principals líders a conformar el futur digital d’aquesta manera», ha afegit, i ha desitjat assistir a la pròxima edició del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, que tindrà lloc del 28 de juny a l’1 de juliol.

Ha explicat que l’agenda digital a Espanya de les últimes dècades s’ha vist dirigida per inversions a infraestructures, una cosa que ha portat, segons ella, el país a ser un dels líders a Europa i el món en termes del desplegament de xarxa: «Això és molt important per als pròxims passos a fer». No obstant, ha advertit que Espanya no està gaire avançada en altres àrees, com ara capacitats digitals, i que la pandèmia ha fet aflorar les fortaleses, com la connectivitat i les infraestructures, així com les àrees més desafiadores.

Notícies relacionades

«Per aquesta raó hem decidit dedicar un terç de les inversions previstes en el pla de recuperació d’Espanya per a la digitalització específicament, i hem publicat una nova agenda digital, l’Agenda Espanya Digital 2025, i sis plans específics», ha afegit. Així mateix, ha afirmat que ha d’anar acompanyat d’una anàlisi de com això respon als valors i als principis constitucionals i a la protecció dels drets individuals i col·lectius per tancar la bretxa generacional i territorial: «Estem creant un enfocament humanista en la digitalització per forçar una millor societat». Ha dit que per això estan treballant en una carta de drets digitals, que ha sigut sotmesa a consulta pública, després de congregar experts per parlar-ne, de la qual ha sortit un primer esborrany que presentaran en els debats europeus sobre els drets digitals. «Estem convençuts que hem d’assegurar-nos que aquells drets que tant defensem en el món analògic també queden protegits en la nova realitat digital», ha afirmat.

El llibre

Digital Future Society és una iniciativa impulsada pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital del Govern d’Espanya i Mobile World Capital Barcelona que ha reunit i connectat un grup d’erudits en les seves disciplines perquè identifiquin i analitzin els desafiaments socials, econòmics, ètics i mediambientals a què ens enfrontem en l’actualitat, arran de la transformació digital. ‘Faster than the future. Facing the digital age’ és el resultat d’una profunda reflexió sobre una era marcada per una revolució de les tecnologies digitals de la informació i la comunicació, i genera una interdependència global que afecta ja tots els àmbits de l’activitat humana. Al llarg dels 10 capítols que conté el llibre, els autors examinen el desenvolupament i implantació desigual de la revolució tecnològica, una asimetria que ocasiona desequilibris i desigualtats. També reflexionen sobre com modular l’impacte de l’era digital de forma controlada i proporcionada per evitar una transformació excloent, que agreugi la situació d’emergència digital.

Temes:

Ciberatacs