Relleu

¿Qui és el substitut de Jeff Bezos?

Andy Jassy, home de confiança del fundador d’Amazon, portarà el dia a dia del gegant electrònic a partir de l’estiu

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pregunta és recurrent: ¿Qui és Andy Jassy?. A aquest executiu li tocarà el difícil paper de rellevar a l’estiu el fundador d’Amazon, Jeff Bezos, que, en tot cas, hi continuarà com a president executiu. Però li cedeix el testimoni perquè porti el dia a dia d’aquest gegant del comerç electrònic que va començar com a llibreria digital en un garatge fa tot just 25 anys i que avui és un basar global en el qual es pot comprar qualsevol cosa, fins i tot productes frescos i que està en el punt de mira dels reguladors pel seu poder monumental.

Jassy, molt discret, és, com no podia ser de cap altra manera, un home de la màxima confiança de Bezos, a l’ombra del qual s’ha situat sempre. De 53 anys, educat a Harvard i originari de l’estat de Nova York, Jassy va entrar a treballar a Amazon el 1997 –només tres anys després de la fundació de l’empresa–, per tant, la coneix al detall. Des de la seva creació dirigeix AWS, una de les divisions més rendibles del gegant de Seattle, convertida en líder en la indústria de la computació al núvol davant de competidors com Azure de Microsoft i Google Cloud. Jassy comptava amb certa experiència empresarial abans d’entrar a Amazon com a responsable d’una empresa d’articles de col·lecció.

A l’ombra del cap

A principis de la dècada del 2000, Jassy exercia un paper com a «ombra de Jeff Bezos», que la revista ‘Forbes’ va descriure com un rol semblant a un cap de personal/assessor tècnic. Segons un informe del diari ‘The Washington Post’ propietat de Bezos des de fa cinc anys, Jassy es va criar al comtat de Westchester, Nova York, i és copropietari de la nova franquícia de la Lliga Nacional d’Hoquei de Seattle, el Kraken.

Notícies relacionades

La possibilitat que Jassy es convertís en el successor de Bezos va guanyar números l’any passat, quan Jeff Wilke, que era el cap del negoci de consum d’Amazon i també es considerava un possible reemplaçament, va anunciar que deixaria l’empresa aquest any. A la carta dirigida als empleats per comunicar la seva decisió de dedicar les seves energies a altres iniciatives, Bezos destaca: «L’Andy és molt conegut dins de l’empresa i ha estat a Amazon gairebé tant temps com jo. Serà un líder excel·lent i té tota la meva confiança».

La transició es produeix en un moment en què Amazon sembla que no té límits, impulsat per les vendes rècord fomentades per la pandèmia i l’auge del comerç electrònic. En tot cas, com va fer Bill Gates al seu dia a Microsoft, Bezos no abandona el barco, hi continuarà com a president executiu i, segur que aportarà la seva visió del negoci i ajudarà Jassy quan ho necessiti.