Formació

De vocació, mecànica industrial

La metal·lúrgica TMComas rejoveneix la plantilla amb el seu propi centre d’FP especialitzat

2
Es llegeix en minuts

Georgina Comas encarna la tercera generació a l’empresa familiar TMComas, del sector mecànic i metal·lúrgic, que va posar en marxa el seu avi patern el 1954. Realitzaven treballs especials i de manteniment dins del sector de la mecànica de precisió, i avui són punters en R+D a Europa. Ja de molt petita, durant les seves vacances Georgina ajudava amb tasques d’administració. Amb els anys va anar passant per gairebé tots els departaments: comercial, producció, recobriments, instal·lacions, manejava maquinària i també va fer la seva immersió en la divulgació científica.

Va completar els seus estudis de Química, amb l’especialitat de materials i va realitzar un segon cicle d’Enginyeria superior de materials, a més d’un màster en ADE a la Universitat de Girona. Res diferenciava el seu talent i capacitats en l’empresa dels que pogués mostrar el seu germà, avui també a bord de la companyia. En un món tradicionalment copat per homes, ella va començar i continua avançant amb decisió. El 2008 va entrar a la plantilla de l’empresa, que l’any passat va facturar 7,2 milions d’euros. Treballen especialment per a empreses petroquímiques, d’energia nuclear i de generació d’energia, en general, a Espanya, França, Bèlgica, Portugal, Holanda, Algèria i ara obren mercat al Golf Pèrsic, sempre en sectors d’alta tecnologia, i per això el treball en R+D és una de les seves prioritats. 

En l’actualitat ocupen 50 persones, de les quals 9 són dones. El fitxatge femení va en alça i amb el seu exemple Georgina motiva noves vocacions per sumar-se com a professionals del sector, fitxant per l’empresa i formant-se en el centre d’FP que la mateixa firma ha creat. «Vèiem que la nostra plantilla envellia i teníem molta dificultat per trobar relleu per al canvi generacional», explica Georgina Comas. «El que fèiem era localitzar persones amb un mínim de formació en mecànica i nosaltres mateixos els acabàvem de formar», afegeix.

Recuperaven així la figura de l’aprenent que en temps de l’avi Comas era el primer esglaó per a nous empleats. Això ha permès que la mitjana d’edat de la plantilla sigui de 35 anys, però també que, a base de formar futurs treballadors, TMComas s’ha decidit a professionalitzar la formació que venia impartint a nivell intern. Ho han fet creant ComasTech, un centre homologat de formació professional especialitzat en el sector metal·lúrgic que el setembre passat va veure entrar els seus primers vuit alumnes. «En el nostre entorn no hi havia l’opció d’estudiar fabricació mecànica. Fins i tot proveïdors nostres tenien dificultat per trobar treballadors formats en això», puntualitza Comas.

Notícies relacionades

Ara, 1.000 metres quadrats dels 6.000 que ocupa l’empresa estan reservats al centre de formació. I dels 1.000, 600 són taller perquè el 80% dels estudis són pràctiques. Imparteixen un pioner Cicle Formatiu de Grau Superior amb doble titulació en fabricació mecànica i mecatrònica industrial, l’únic així a Catalunya i 100% dual.

«La mecànica i electrònica industrial són àmbits professionals en els quals 7 de cada 10 titulats tenen feina assegurada al finalitzar els estudis, 70% d’inserció laboral», assenyala Georgina Comas. «I a les dones formades en això, que són encara poques, se les rifen a les empreses, perquè per exemple en temes com el de la soldadura, són molt valorades», afirma Comastech, que també imparteix cursos ocupacionals en conveni amb el Consell Comarcal de la Selva, Creu Roja, el SOC i la Cambra de Comerç de Catalunya.