Energia

El final de Filomena i l’arribada del vent abarateixen el preu de l’electricitat

  • Aquest dissabte es registrarà el preu més barat del mes: 27,5 euros el megawatt-hora

luz

luz

2
Es llegeix en minuts

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a l’engròs, que serveix per fixar la tarifa de la llum d’11 milions de consumidors –els que són al mercat regulat amb una tarifa de Preu Voluntari per al Petit Consumidor– baixarà aquest dissabte fins als 27,5 euros per megawatt-hora (MWh), un 34,5% menys que el preu registrat divendres passat, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia. És el preu més barat que es registra des del 28 de desembre passat, quan es va situar en els 20,04 euros el megawatt-hora, i contrasta amb els preus de les últimes setmanes, quan l’electricitat es va mantenir per sobre dels 80 euros i va arribar a un màxim de 94,99 euros el 8 de gener.

Es confirma, així, l’estabilització en els preus després del pas de la borrasca Filomena i l’auge dels preus del gas com a matèria primera en els mercats internacionals que van disparar els preus elèctrics a màxims dels últims anys. El descens en els últims dies es deu, per tant, a la caiguda de la demanda i la participació més elevada de les renovables (tecnologia més barata), especialment l’eòlica, en la generació elèctrica, però no a la introducció de mesures que evitin una situació semblant a la de ‘Filomena’ en els pròxims mesos.

La demanda prevista per a aquest dissabte és de 10 gigawatts hora (GWh) inferior a la de dissabte de la setmana passada i l’eòlica serà 280 GWh superior, segons van indicar a Europa Press fonts del sector. La subhasta de gas en el Mercat Ibèric (Mibgas) per a diumenge també ha marcat caiguda en els preus, amb 22,5 euros per MWh, contra els 28,2 euros MWh anteriors

D’aquesta manera, aquest dissabte el preu de la llum a Espanya serà notablement inferior als dels països del nostre entorn. Així, França registrarà un preu de 51,8 euros per MWh, Alemanya de 51,7 euros per MWh i el Regne Unit de 64,8 lliures (uns 72,7 euros) per MWh. La setmana que ve, els futurs de l’electricitat a Espanya també apunten a un manteniment d’aquesta estabilització en els preus, amb 50,5 euros MWh, per sota de França (54,3 €/MWh) i Alemanya (55,35 €/MWh), segons Europa Press.

Notícies relacionades

El preu a l’engròs de l’electricitat afecta només aquells consumidors al mercat regulat (Preu Voluntari per al Petit Consumidor) que, malgrat aquestes alces, tenen la tarifa «més competitiva i estable», segons la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. No obstant, el preu de l’energia a la factura se situa al voltant del 35% sobre el rebut final, mentre que prop d’un 40% correspon als peatges i prop del 25% restant, a l’IVA (21%) i a l’Impost d’Electricitat (7%). Segons Ribera, el pas de Filomena i l’alça de la llum durant aquell període provocarà que el rebut d’aquests consumidors sigui entre 4 i 10 euros més car que en el mateix període de l’any passat.

La ministra ha tret ferro en tot moment a la pujada dels preus, malgrat que el 2018 en una situació similar (tot i que més duradora) sí que va posar en marxa mesures per alleujar els preus. Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va assegurar que la llum baixaria un 37% al febrer respecte als preus registrats durant l’episodi de la borrasca i un 47% en el segon trimestre, cosa que els situarà en xifres similars a les registrades el 2019.