Fons europeus

Els sindicats demanen al Govern evitar compromisos amb Brussel·les que deixin sense oxigen el diàleg social

  • L’Executiu ja ha enviat a Brussel·les les línies generals de les reformes a excepció de les més sensibles: reforma laboral i de les pensions

  • La UGT i CCOO temen que el Govern estableixi compromisos amb la Unió Europea que els deixin sense marge de negociació

Els sindicats demanen al Govern evitar compromisos amb Brussel·les que deixin sense oxigen el diàleg social
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Els sindicats UGT i CCOO han advertit aquest divendres al Govern central que eviti establir compromisos amb Brussel·les que siguin incompatibles amb la negociació en el marc de la taula de diàleg social, en relació amb la reforma laboral i la reforma de les pensions. «Els compromisos amb la Unió Europea (UE) no poden ser tan taxatius com per deixar sense oxigen les taules de diàleg social», ha advertit Unai Sordo a l’acabar la reunió de la taula de diàleg social sobre el Pla de Recuperació que ha de guiar l’accés als 140.000 milions dels nous fons europeus assignats a Espanya.

Amb aquesta trobada es dona continuïtat a les reunions fetes el 16 de novembre passat amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i a la del 27 de novembre que va liderar la mateixa ministra d’Assumptes Econòmics. Aquesta vegada, a més de la ministra Calviño i els representants sindicals i patronals (Antonio Garamendi, de la CEOE, i Gerardo Cueva, de Cepyme), hi han participat els cinc ministres econòmics del Govern (Teresa Ribera, Reyes Maroto, Yolanda Díaz, María Jesús Montero i José Luis Escrivá), que han presentat les línies generals de les reformes i plans d’inversions en els quals està treballant l’Executiu per rebre els diners europeus.

Segons ha explicat Calviño, el pla que s’enviarà a Brussel·les està format per 30 grans components en els quals es recullen 170 reformes per modernitzar l’estructura productiva del país amb qüestions relatives a l’educació, el turisme, la salut, la vivenda, la política agrícola i pesquera, la mobilitat sostenible, l’energia, la justícia o la modernització de l’Administració, així com reformes en l’àmbit laboral i de les pensions. Durant el mes de desembre han sigut ja enviats 28 d’aquests 30 components, a excepció dels dos últims, relatius a la reforma laboral i de les pensions, que encara no s’han enviat per «tenir una reunió amb els agents socials i exposar si la nostra aproximació està alineada amb el que esperen els agents socials», segons ha indicat Calviño.

Darrere de cada un d’aquests components, la Comissió Europea espera cert grau de detall, concreció i anàlisi, segons ha avançat la ministra, i això és el que estarien fent en l’àmbit laboral i de les pensions: «Identificar els principals elements de reforma per millorar l’estructura dels contractes, la negociació col·lectiva, les polítiques actives d’ocupació, reduir la dualitat del mercat laboral, modernitzar el funcionament dels serveis públics d’ocupació (conformen aquest paquet 17 reformes) i el mateix en l’àmbit de les pensions».

Notícies relacionades

En aquest sentit, els sindicats han demanat al Govern «conèixer el contingut concret dels documents» –una cosa que Calviño ha assegurat que els remetria la setmana vinent– per evitar que Espanya arribi a compromisos amb Brussel·les «que deixin sense marge el diàleg social». «No farem actes de fe», ha advertit Sordo, davant la falta de detall i malgrat que, segons ha reconegut el representant sindical, el Govern els ha assegurat «que hi haurà marges i el diàleg social hi jugarà una part important». «Es dedueix del conjunt de la reunió que hi haurà marge per al diàleg social, però nosaltres no coneixem les fitxes ni el contingut de les 170 reformes, només podrem opinar quan les hàgim llegit i puguem dir si hi ha prou marge o no. En tot cas, li hem dit al Govern que si no hi ha marge no comptin amb nosaltres per a la negociació. No es pot ser més clar», ha reblat Pepe Álvarez.

Per la seva banda, el president de Cepyme, Gerardo Cuerva, ha demanat «prudència» a l’Executiu perquè «qualsevol reforma avui pot engegar en orris aquest esforç màxim que està fent el món empresarial i els treballadors» i «realisme» perquè es tingui en compte en les propostes «la situació en la qual som».