proposta

Casado proposa un fons de 50.000 milions per ajudar les empreses

El líder del PP afirma que l’economia espanyola necessita també que s’abaixin els impostos

El primer partit de l’oposició assumeix propostes de la patronal catalana Foment del Treball

3
Es llegeix en minuts

El líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat aquest dijous que s’ha d’injectar liquiditat a les empreses «perquè puguin subsistir» i ha proposat crear un fons de 50.000 milions que el Grup Popular materialitzarà en una iniciativa en el Congrés, en línia amb el que estan fent «altres països europeus». La proposta està en la línia de la que planteja el president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que reclama insistentment un pla de xoc per aquest import, basat en ajuts directes i que va incloure en una carta recent que ha remès al president del Govern, Pedro Sánchez.

Casado, que s’ha reunit amb el president de la Cambra de Girona, Jaume Fábrega, ha remarcat que el pla de xoc econòmic que, segons el seu parer, necessita Espanya ha d’incloure la baixada d’impostos i l’extensió dels ertos quan acabi l’estat d’alarma.

«S’ha de fer aquest pla de xoc ja, de competitivitat i de rescat a l’economia productiva», ha dit, per avisar el Govern que s’ha d’actuar i evitar que una nova «aturada econòmica» faci «molt mal a l’Estat del benestar». Casado ha defensat el pla de xoc econòmic del PP i ha assenyalat que el PP ja va presentar públicament al març aquesta «proposta alternativa».

Amb el Govern

«Seria molt positiu fer-la conjuntament amb el Govern perquè és el que estan fent els països del nostre entorn», ha manifestat, per al·ludir a les previsions de caiguda que recullen organismes internacionals i com les previsions de recuperació per al 2021 «s’estan refredant».

Després d’indicar que aquest escenari planteja «la pena» que les xifres d’ocupació «potser no es recuperen a curt termini», ha ressaltat que a Espanya «ja hi ha més de cinc milions d’espanyols que volen treballar i no poden» i hi ha «un milió d’autònoms en l’aler».

Per això, ha insistit que «fa falta un pla de xoc econòmic» i ha qualificat d’«encertat» el que ha enviat Foment del Treball el president del Govern, ja que, segons ha dit, «coincideix molt» amb el que planteja el PP.

Augmentar la liquiditat

Casado ha assenyalat que s’ha d’«augmentar la liquiditat», però no amb crèdits sinó injectant «directament les empreses que són viables i estan en una greu aturada econòmica els recursos perquè puguin subsistir». Es tracta, ha prosseguit, que no acomiadin treballadors i l’Estat «no hagi d’afrontar les prestacions d’atur i la caiguda en la recaptació».

«Foment parla de 50.000 milions d’euros en un fons amb el qual es pogués ajudar aquestes empreses i nosaltres ja diem que el registrarem en el Congrés. És un fons, no de crèdits ni avals de l’ICO, sinó d’injecció directa que és el que està passant en països com Alemanya», ha puntualitzat.

En segon lloc, Casado ha defensat mesures en el mercat laboral per «estendre els ertos fins al final de l’estat d’alarma». «S’està parlant des de fa molt temps i el que demanem és que es faci en l’últim moment», ha recalcat, per avisar que hi ha empreses que necessiten tenir aquesta «certesa» per a la seva «planificació» i «poder aguantar».

Notícies relacionades

El líder del PP ha reclamat també un pla de xoc fiscal perquè «s’han d’abaixar impostos». En aquest punt, ha demanat al Govern que «deixi la demagògia» sobre que s’han de «pagar prestacions socials i recaptar».

«Però si tanquen no paguen cap impost, per la qual cosa preferim que paguin menys impostos però que paguin alguna cosa», ha afegit, per afegir que aquesta línia d’actuació «lògica» l’està seguint el Regne Unit, França o Alemanya. De fet, Casado ha assenyalat que França «fins i tot ha demanat incloure la baixada d’impostos en els fons de reconstrucció europeu» i ha remarcat que aquesta és una idea que el PP també va proposar a Pedro Sánchez.