energia

L’OPEP i altres productors es prenen més temps per decidir sobre el petroli

El càrtel i altres països com Rússia han de decidir si augmenten la producció de cru

1
Es llegeix en minuts

Els membres de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus socis de l’acord OPEP+, que inclou productors com Rússia, es prendran el seu temps per decidir si augmenten o no la producció de cru. La reunió, que ha començat aquest dilluns està marcada per la prudència saudita i té l’objectiu de decidir la quantitat de cru que trauran al mercat mundial el pròxim mes.

Després d’un comitè de seguiment de l’acord en vigor sobre reducció de la producció del grup (JMMC) i previst inicialment a mitjans de desembre, els membres de l’aliança van iniciar la seva primera cimera ministerial de l’any per videoconferència. Posteriorment han decidit seguir amb les discussions aquest dimarts. La majoria de les 23 delegacions participants, incloses les dels 13 socis de l’OPEP advocaven per mantenir sense canvis el nivell actual del bombatge, mentre que Rússia i el Kazakhstan van demanar un augment de 500.000 barrils diaris, segons van revelar diverses fonts no oficials.

Notícies relacionades

«Vull recomanar prudència (...) doncs la demanda de carburant per al sector del transport, en especial en l’aviació, és particularment fràgil», va declarar el ministre saudita d’Energia, Abdelaziz bin Salmán, durant una conferència de premsa telemàtica poc abans de la reunió. «No posem en perill tot el que hem realitzat per un benefici immediat, però il·lusori», va afegir.

Aquests comentaris apunten a un manteniment de les retallades actuals el febrer, una posició d’espera que molts analistes atribueixen al líder del càrtel, Aràbia Saudita, des de fa diversos dies, i que contrasta amb el front dirigit per Rússia, més favorable a augmentar la producció el pròxim mes, segons aquests mateixos observadors.