Balanç anual

Inversió immobiliària en Espanya va caure 29% el 2020

Les oficines van concentrar gairebé un terç de les operacions malgrat els efectes de la pandèmia en l’activitat

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

El volum d’inversió en el sector immobiliari espanyol va tancar l’any 2020 amb 9.000 milions d’euros, cosa que representa una caiguda del 29,3% respecte a l’any anterior, com a conseqüència de l’ajust que ha causat la pandèmia de coronavirus en l’economia, sobretot als països amb més exposició global com Espanya. Segons l’informe ’Mercado d’Inversió a Espanya’, de BNP Paribas Real Estate, les oficines van aglutinar el gruix de la inversió, al concentrar el 26% del total, tot i que gràcies als registres elevats del primer trimestre. En segona posició es va situar el sector comercial ‘retail’, amb el 22%, seguit del sector de la logística, amb el 17%.

Si només es té en compte el període de pandèmia, des d’abril, són aquests dos sectors els que han aglutinat pràcticament la meitat dels 5.628 milions d’euros registrats seguits d’oficines, amb el 21% del total.

En l’últim trimestre de l’any, malgrat que va aconseguir incrementar la inversió un 27,7% respecte als tres mesos immediatament anteriors, el balanç encara va ser negatiu, un 31,3% més baix que en l’últim trimestre del 2019.

L’impuls de súpers i hípers

El volum d’inversió registrat al sector de ‘retail’ en els últim tres mesos es va situar en 645 milions d’euros, cosa que va incrementar la xifra afegida anual d’inversió en aquest segment a 1.990 milions d’euros. Va ser l’únic sector que va augmentar l’activitat respecte al 2019, concretament un 3%, gràcies a les operacions registrades en supermercats i hipermercats.

El sector logístic, d’altra banda, va assolir una xifra d’inversió de 1.550 milions d’euros, cosa que suposa un descens anual del 16%, a causa del gran volum de la compra de Prologis el 2019 de la cartera d’actius de Colonial, per 425 milions d’euros, que va elevar la xifra registrada en el 2019 per sobre de la mitjana. Les oficines van acumular 2.382 milions, un 49% menys, pel fort descens de l’activitat registrat des de l’abril. «Tot i que l’impacte en aquest sector està sent important en l’ocupació i la demanda, s’espera que tingui un efecte conjuntural, si bé les companyies hauran d’adaptar els seus models d’ocupació a noves necessitats», diu l’informe.

Fons i socimis, principals inversors

Els fons institucionals van representar entorn del 68% del capital invertit en Espanya, tot i que també destaca l’activitat portada a terme per socimis, companyies immobiliàries i asseguradores, que, entre les tres, van concentrar el 38% del volum transaccionat.

Notícies relacionades

El 2020 els inversors van ser principalment d’origen alemany (17%), nord-americà (15%), britànic (10%) i francès (9%), a més de les operacions fetes per inversors locals i socimis, que van representar el 27%.

Malgrat el context actual, factors com l’elevat capital existent als mercats, l’entorn de tipus en nivells mínims històrics i les rendibilitats atractives que ofereix el sector immobiliari davant altres alternatives d’inversió, continuaran empenyent els inversors cap a aquest sector.