Bé bàsic

L’accés a la vivenda s’endureix per la pandèmia del coronavirus

  • El nombre d’anys de sou per comprar una casa augmenta encara sense comptar amb dades salarials actualitzades

  • Els preus de la vivenda nova augmenten el 0,9% al desembre i acumulen tres anys de moderació

2
Es llegeix en minuts

La pandèmia del coronavirus amenaça d’endurir (o haver endurit) l’accés a la vivenda, ja per si mateix complex per a alguns grups socials com els joves abans de l’esclat de la malaltia. La raó és que l’impacte de la malaltia en l’ocupació no està ben compensat per l’evolució dels preus dels immobles. Les dades encara no permeten confirmar-ho en tota la seva extensió, però apunten en aquesta direcció. Així es desprèn d’un informe sobre l’estat del sector immobiliari publicat aquest dissabte per Societat de Taxació.

El document apunta que feien falta 7,5 anys del sou íntegre d’un ciutadà mitjà per comprar una vivenda al tancament del 2020, una dècima més que un any abans i el nivell més elevat des del setembre del 2018. En canvi, la diferència entre el poder adquisitiu real de l’esmentat ciutadà mitjà i el teòric per realitzar l’adquisició (cosa que a la pràctica mesura la relació entre els preus i la capacitat d’endeutament adequada) ha millorat de cinc a 10 punts. El rellevant, amb tot, és que els esmentats càlculs es basen en les últimes dades oficials sobre salaris disponibles, corresponents al 2018, i per tant no reflecteixen l’impacte de la crisi sanitària en els sous. 

«El desconegut del fenomen produït per la crisi epidèmica, i l’aparició de noves variants del virus causant, alimenta la incertesa sobre la seva solució i sobre la manera en què l’economia i, per tant, el mercat immobiliari pugui patir les seves conseqüències. En aquest sentit, caldrà tenir en compte no només les situacions objectives com l’increment del nombre d’aturats que pugui produir-se, o la reducció de salaris i d’ingressos, sinó també factors més subjectius que ja es van observar en la crisi financera del 2008, com la retracció de la demanda a causa de la incertesa que es pogués generar sobre les economies familiars», adverteix l’informe sobre l’incert futur del sector.

Preus i confiança

Notícies relacionades

La taxadora apunta que els preus de la vivenda nova van pujar el 0,9% a les capitals de província el desembre passat respecte a dotze mesos abans i un 0,2% respecte al juny. La vivenda s’ha anat encarint des del tancament del 2014, però acumula ja tres anys de moderació en el ritme d’increment. «La crisi pandèmica dels últims mesos ha pogut influir en l’acceleració d’aquesta tendència, si bé els models predictius de Societat de Taxació ja anticipaven al principi del 2019 que el final de cicle en ciutats com Madrid o Barcelona arribaria cap a finals del 2020 o la primera meitat del 2021», destaca la firma.

L’índex de confiança en l’evolució del sector, que elabora a partir de les respostes de més de 700 professionals, va tancar l’any passat en uns molt baixos 40,9 punts, entorn dels nivells mínims del segon trimestre del 2014. «És probable, en aquest sentit, que la vacunació massiva de la població, redueixi la incertesa sobre l’evolució de l’economia en general, i particularment sobre les economies familiars, que vagin recuperant progressivament la confiança, amb la consegüent repercussió sobre el sector immobiliari. En conseqüència, és també probable que l’augment de la demanda indueixi la reactivació de la producció de noves vivendes, que actualment és inferior a l’estimada com adequada per al nivell de població del país», sosté l’informe. 

Temes:

Coronavirus