Ampliació de crèdit

L’Estat finança amb deute públic la indemnització als bancs pel magatzem Castor

Ha de pagar 1.350,729 milions d’euros al Santander, CaixaBank i Bankia segons la sentència fixada pel Tribunal Suprem per la cancel·lació del magatzem de gas

1
Es llegeix en minuts

L’Estat finançarà amb càrrec a deute públic part de la indemnització d’1.350,729 milions d’euros al Santander, CaixaBank i Bankia fixada pel Tribunal Suprem per la cancel·lació del magatzem de gas Castor davant les costes de Castelló.

Per procedir a aquest pagament, davant l’«elevat import» i les «necessitats» de l’Estat per la Covid-19, es concedeix una ampliació del crèdit per import de 638 milions d’euros «al no disposar» el Fons de Contingència de «prou recursos» per finançar-lo.

Aquesta ampliació de crèdit, assenyala el BOE, es finançarà amb càrrec a deute públic i s’ampliarà fins a l’import total de la sentència, i el seu import es finançarà amb baixa en altres crèdits del pressupost de l’Estat.

L’execució d’aquesta sentència es portarà a terme pel Ministeri d’Hisenda al qual, per poder procedir al pagament, se li concedeix l’ampliació del crèdit destinat al pagament de sentències de responsabilitat patrimonial de l’Estat legislador.

L’alt tribunal va estimar parcialment en la seva sentència de l’octubre passat el recurs de les tres entitats esmentades, que l’abril del 2018 van presentar davant l’Executiu una reclamació de responsabilitat de l’Estat legislador.

En la seva reclamació, instaven a la devolució dels diners aportats per indemnitzar l’exconcessionària de Castor per la paralització del magatzem de gas.

Notícies relacionades

El Suprem va reconèixer el dret del Santander, CaixaBank i Bankia a ser indemnitzats per l’Estat amb 1.350,729 milions, quantitat que les tres entitats van avançar a Enagás per facilitar el tancament del magatzem submarí de gas Castor.

A aquesta indemnització s’afegeixen els interessos compensatoris des de la data de la presentació de la reclamació fins a la data de notificació de la sentència, sense perjudici dels interessos legals que poguessin correspondre a partir d’aquesta notificació de conformitat amb la normativa vigent, indica el BOE.