el problema de la vivenda

Les comunitats hauran d’informar Iglesias sobre els desnonaments aturats

Els serveis socials hauran de respondre al jutge en 10 dies sobre la situació de vulnerabilitat dels arrendataris

GRAF6745  MADRID  16 12 2020 - El vicepresidente segundo  Pablo Iglesias  durante el pleno del Congreso en el que el presidente del Gobierno  Pedro Sanchez comparece a peticion propia  EFE Kiko Huesca

GRAF6745 MADRID 16 12 2020 - El vicepresidente segundo Pablo Iglesias durante el pleno del Congreso en el que el presidente del Gobierno Pedro Sanchez comparece a peticion propia EFE Kiko Huesca / Kko Huesca

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

 Les comunitats autònomes hauran d’informar, amb caràcter mensual, al Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que dirigeix Pablo Iglesias, sobre les mesures socials adoptades en els casos de suspensió de desnonaments de famílies vulnerables sense alternativa habitacional.

Aquests informes mensuals hauran d’especificar «les comunicacions rebudes, els informes emesos, el termini d’emissió d’aquests i les mesures socials adoptades», per a la qual cosa Iglesias aprovarà per ordre ministerial un «model» de transmissió d’aquesta informació, segons el reial decret llei de mesures urgents per fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l’àmbit de la vivenda i en matèria de transports» que publica el BOE.

Eficàcia de les mesures

El seu objectiu és «conèixer i avaluar l’eficàcia de les mesures proposades pels serveis socials per atendre les situacions de vulnerabilitat» dels desnonats.

Notícies relacionades

Des que els serveis socials reben del jutjat la documentació del cas, disposen de 10 dies per valorar la situació de vulnerabilitat de l’arrendatari i, en el seu cas, també del llogater, i identificar les mesures a aplicar per l’administració competent.

En una altra disposició addicional, el decret llei que suspèn els desnonaments durant l’estat d’alarma estableix que en el termini màxim d’un mes el Govern aprovarà les mesures necessàries perquè les comunitats autònomes puguin utilitzar els recursos del Pla Estatal de Vivenda 2018-2021, a fi de fer front a les compensacions que podran reclamar els propietaris de vivendes afectats. Fomenta l’ocupació

Pla Estatal de Vivenda 2018-2021propietaris de vivendes afectats. Fomenta l’ocupacióPrecisament, els grans propietaris no veuen amb bons ulls el decret. L’associació ASVAL, que agrupa aquest col·lectiu, preveu una «onada de reclamacions judicials per responsabilitat patrimonial i econòmica de l’Estat», destaca en una nota feta pública com a conseqüència de l’aprovació del decret llei. «El decret obre la porta a una onada de reclamacions judicials al Govern per responsabilitat patrimonial, ja que s’atempta contra el dret a la propietat privada», assenyala. A més, destaca que l’Estat haurà d’assumir responsabilitat penal, ja que el propietari no podrà garantir la seguretat dels immobles ocupats. També es posa en risc la tutela judicial efectiva. ASVAL insisteix que les mesures «incrementaran els intents d’ocupació de vivendes, tant a petits com a grans propietaris davant l’expectativa que no podran ser desnonats durant un període de temps. Posteriorment, als jutges els serà difícil dirimir si aquesta ocupació es va produir abans o després de l’entrada en vigor del decret», asseguren.

Temes:

Desnonaments