generalitat

El Govern anuncia que la nova ajuda de 2.000 euros beneficiarà 116.000 autònoms

La Generalitat mobilitzarà 232 milions d’euros i els beneficiaris cobraran abans de finalitzar el mes de desembre

  • El Govern mira d’esmenar el fiasco de l’anterior ajuda per a treballadors per compte propi amb una nova subvenció que rebrà el 23% del col·lectiu.
  • Ha habilitat 10 vegades més pressupost i ha manifestat la seva intenció de reeditar l’any que ve els pagaments.
desescalada

desescalada

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern concedirà una ajuda de 2.000 euros a un total de 116.000 treballadors autònoms i per costejar-la destinarà 232 milions d’euros. Amb aquesta nova injecció de recursos, l’administració catalana es compromet a donarcobertura al 23% del col·lectiu de treballadors per compte propi, principalment aquells amb menors ingressos. I espera redimir-se del fiasco que va suposar l’última entrega d’ajudes per al col·lectiu, amb bronca entre socis de Govern inclosa i el cessament forçat de la cúpula del Departament de Treball.

El vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Chakir el Homrani, han comparegut aquesta tarda per donar compte dels detalls de la mesura i marcar perfil, davant l’allau de crítiques rebudes després del col·lapse dels servidors amb l’última línia de subvencions. Els dirigents d’ERC, a dos mesos i mig de les eleccions catalanes, han volgut esmenar errors i portar el disseny d’aquesta nova ajuda de manera molt diferent de l’anterior. «Ha anat bé i ha anat com esperàvem», ha destacat El Homrani. Aragonès ha obert la porta a reeditar el pagament, en el mateix format o diferent, a partir de l’any que ve i en col·laboració amb els representants del col·lectiu.

El Departament d’Economia, liderat per Aragonès, ha remogut calaixos i reformulat balanços per trobar els 232 milions d’euros amb els quals costejar la nova ajuda. Perquè si el Govern va destinar 20 milions d’euros a l’anterior subvenció i no els 232 milions d’ara va ser, segons va argumentar, per falta de fons. «No tenim prou dinersper fer front a les ajudes als sectors que més ho necessiten», va al·legar la portaveu del Govern, Meritxell Budó, el passat 10 de novembre. El vicepresident ha argumentat que la recent suspensió dels objectiu del dèficit, la «reordenació» de partides i una «gestió òptima» de la tresoreria els han permès trobar els recursos necessaris per atendre el pagament. Aragonès també ha explicat que part d’aquests 232 milions d’euros es finançarà amb fons europeus que la Generalitat preveu rebre a partir de l’any vinent.

Els 116.000 autònoms inscrits en el cens de la Generalitat percebran aquest pagament de 2.000 euros abans de finalitzar el mes de desembre. Per a això no hauran de fer cap tràmit més, segons ha avançat el vicepresident Aragonès. A fi d’accedir al cens, els potencials beneficiaris han hagut d’acreditar una base imposable en l’última declaració de la renda igual o inferior a 35.000 euros. També hauran d’acreditar que el seu rendiment net de l’activitat dels tres primers trimestres del 2020 no ha superat els 13.125 euros. La falsedat dels rendiments serà motiu de retorn de l’ajuda i veto per a posteriors.

La xifra final de 116.000 beneficiaris supera lleugerament l’estimada de 100.000 potencials receptors que en un inici va donar el Departament de Treball i se suma als 10.000 autònoms que ja van cobrar a partir de principis del mes de novembre. El pagament dels 2.000 euros anunciat aquest dilluns serà únic, no obstant, Aragonès ha manifestat la seva intenció de reeditar l’ajuda o una altra de tall similar a partir de l’any vinent i en disseny conjunt amb els agents socials. El cobrament d’aquests 2.000 euros serà compatible amb qualsevol altra ajuda a nivell sectorial o d’altres administracions a què puguin postular els autònoms.

Més recursos i més diàleg amb el col·lectiu

Un import major de recursos han permès una cobertura més gran, ja que amb els 20 milions de la primera convocatòria i la quantia de 2.000 euros fixada només es podia arribar a 10.000 beneficiaris, menys del 2% del total d’autònoms que operen a Catalunya. Finalment la nova ajuda arribarà al 23% del col·lectiu. Aragonès ha assumit les regnes d’aquesta nova ajuda i la primera rosca que ha girat per evitar un nou naufragi ha sigut la dotació pressupostària. El retrat robot del beneficiari és un home, d’entre 25 i 45 anys i que es dedica al sector serveis; segons han explicat Aragonès i El Homrani en roda de premsa.

Un altre element que el Govern ha esmenat respecte a l’anterior ajuda és una comunicació més gran amb les organitzacions més representatives entre els autònoms. Entitats com Pimec o UGT van criticar llavors la falta de pes donada per l’Executiu al Consell Català del Treball Autònom, l’òrgan en el qual els representants intercanvien opinions i intervenen en el disseny de les polítiques públiques. «És una mesura fruit del consens social», ha declarat el conseller de Treball.

Del col·lapse al cens

Notícies relacionades

Més pressupost i un sistema d’assignació menys procliu als tumults virtuals. Aquestes són les claus del nou pagament de 2.000 euros. L’injuriat mecanisme de concurrència competitiva (el primer que presenta la sol·licitud es queda amb l’ajuda) ha sigut desterrat per les conselleries dirigides des d’ERC de les seves convocatòries després del fiasco de fa un mes. I ha sigut substituït per un cens obligatori. Entre dilluns d’aquesta setmana i el de la setmana passada un total de 116.000 autònoms s’han inscrit i han aportat la documentació requerida per postular als ajuts. Un sistema compatible amb l’alta demanda entre els autònoms (el primer dia es van rebre gairebé 30.000 inscripcions) i que ha evitat una saturació dels servidors.

El fiasco viscut fa un mes va provocar un terratrèmol als despatxos de la Conselleria de Treball. Les pressions des de l’oposició i les crítiques des de dins del mateix Govern van forçar ERC a traçar un tallafoc entorn de la figura del conseller El Homrani, amb la cessió inesperada de la cúpula del Departament. La mà dreta del conseller, el fins aleshores secretari general Josep Ginesta, i el seu ‘número 3’, el secretari d’Afers Socials, Francesc Iglesias, van ser cessats sense donar explicacions públiques per part del Govern.