Estat del benestar

L’OCDE avisa de l’impacte de la Covid en les pensions futures

L’organisme que agrupa els països més industrialitzats recomana incentivar l’estalvi a llarg termini

jubilados

jubilados

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

No serà a curt termini, però sí a mitjà i llarg que lespensions es veuran afectades per l’impacte de laCovid-19. Els efectes de lacrisi en l’àmbit econòmic i laboral estan incrementant la pressió sobre el finançament de les pensions, alerta l’OCDE, que recorda que ja estaven sota tensió per tendències de fons com l’envelliment demogràfic. Una de les propostes de l’organització de països més desenvolupats és que els païsosincentivin l’estalvi a llarg terminiper pal·liar aquests efectes.

«La Covid-19 ha provocat una forta pertorbació delsmercats laborals, amb efectes en cascada en elsestalvis per a la jubilació i en les pensions», explica l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en un informe publicat aquest dilluns i dedicat majoritàriament als sistemes de capitalització.

Aquest document avisa que la crisi sanitària i econòmicaaugmenta la probabilitat quees prolonguin i aguditzin problemes com el desequilibri entre un nombre de jubilats creixent les pensions dels quals han de ser finançades per unes generacions joves menys nombroses que entren en el mercat de treball.

A més, davant les dificultats per trobar feina, per mantenir-la o per la baixa remuneració en alguns llocs de treball, molta gent serà incapaç d’estalviar per a la seva jubilació.

Per si no fos prou, el nou deute acumulat pels estatsper afrontar la recessió amb ajudes massives per a les empreses o els treballadors (elserto) «posarà pressió al finançament de les pensions, que ja estan en tensió pels canvis demogràfics».

Per altra banda, la més elevadamortalitat generada pel coronavirus «s’espera que redueixi la despesa en les pensions actuals i futures només lleugerament». A 24 països europeus on s’ha fet una comptabilitat conjunta de l’«excés» de mortalitat per l’epidèmia en els nou primers mesos de l’any, s’ha calculat que l’increment ha sigut del 6%.

Dèficit públic

En cas de seguir aquesta dinàmica, al final del 2020 s’haurà reduït allà el nombre dels més grans de 65 anys en un 0,2% i l’estalvi en retribucions de jubilació, en un percentatge similar. Atès que les pensions suposen de mitjana als països de l’OCDE el 8% del seu producte interior brut (PIB), aquest 0,2% representaria un 0,016% del PIB. Una gota d’aigua quan se sap que eldèficit públicals països de l’organització, pel que fa als plans de salvament econòmic, es dispararà del 3% del PIB el 2019 a prop de l’11,5% aquest any, i continuarà sent molt elevat el 2021 (8,5%) i 2022 (5,9%).

Pablo Antolín, cap de l’equip que ha dirigit l’estudi, explica a Efe que «a les pensions de repartiment, la Covid tindrà un impacte molt fort, però aquest impacte és per demà, no per avui». En un sistema com l’espanyol, en què domina el repartiment, de moment la pèrdua de llocs de treball i de salaris comporten una reducció de les cotitzacions de la Seguretat Socialque l’Estat esmorteeix amb un increment del deute públic. Però no se sap com s’afrontarà aquesta qüestió a mitjà i llarg termini.

Variacions als mercats

En elssistemes per capitalització, l’impacte de la crisi serà més immediat per les fortes fluctuacions dels mercats financers en què estan invertits majoritàriament els estalvis per a la jubilació. Per a aquests estalvis, la primera gran recomanació en l’actual context, remarca Antolín, és que «no es materialitzin les pèrdues» perquè s’ha de tenir en compte que els mercats es caracteritzen moltes vegades, precisament, per aquestes marcades variacions.

La prova és que en el primer trimestre d’aquest any els actius dels fons de pensions es van depreciar un 10% a l’OCDE a causa sobretot de l’enfonsament dels mercats financers, i van passar de representar 49,2 bilions de dòlars a l’acabar el 2019 a 44,3 bilions a finals de març.

No obstant, a finals del tercer trimestre, la recuperació ja havia permès tornar a nivells d’abans de la crisi.

L’OCDE destaca que en l’última crisi financera global es va tardar dos anys a recuperar el nivell que hi havia el 2007, abans que esclatés.

Notícies relacionades

Un altre dels grans consells és que la possibilitat de recuperar de forma anticipada els estalvis dipositats per a la pensió «ha de permetre’s però en circumstàncies excepcionals» perquè per aquesta via el que es fa per afrontar necessitats immediates és «posar en perill la jubilació de demà».

Els autors de l’estudi assenyalen que a Mèxic i Nova Zelanda, on s’ha donat l’accés a aquests fons per a la jubilació, s’han produït importants retirades de diners.

Temes:

OCDE Pensions