Mercats financers

Els bancs centrals alerten de l’asimetria entre borses i l’economia productiva

El BIS considera que l’alça de la renda variable ha eclipsat les incertes perspectives econòmiques

  • El banc dels bancs centrals destaca que la valoració dels actius de risc és excessiva
  • La rendibilitat del deute sobirà s’ha mantingut inusualment baixa
zentauroepp55973470 new york  united states     file    a sign for wall street o201124191229

zentauroepp55973470 new york united states file a sign for wall street o201124191229 / JUSTIN LANE

3
Es llegeix en minuts

El Banc de Pagaments Internacionals(BIS en les seves sigles en anglès), el banc dels bancs centrals, constata que les notícies positives sobre la vacuna contra el coronavirus i el resultat de les eleccions presidencials als EUA han disparat la renda variable al novembre,«eclipsant el fet que les perspectives econòmiques són incertes». Així, constata l’asimetria que existeix entre l’economia productiva condicionada per una activitat encara a la baixa i els mercats en els quals es valoren les expectatives futures de creixements.

En el seu informe trimestral del desembre, publicat aquest dilluns, el BIS diu que«es va mantenir la preocupació per la bretxa entre les valoracions i les perspectives econòmiques». Els sectors que més han pujat en borsa són les companyies d’assegurances, els bancs i les companyies energètiques, que eren els que més havien baixat a l’inici de la pandèmia. Les tecnològiques i les companyies sanitàries, que han pujat durant la pandèmia, han baixat al novembre en la mesura que les notícies sobre les vacunes oferien una mica de llum al final del túnel.

«L’optimisme sobre les condicions empresarials i el continu recolzament de les polítiques econòmiques també van contribuir a la puixança dels mercats», segons l’organisme financer. No obstant, el cap del departament Monetari i Econòmic del BISEl banc,Claudio Borio, ha assenyalat al presentar l’informe que «sembla que persisteix certa distància entre les valoracions dels actius de risc i les perspectives econòmiques».

Valoracions excessives

Però el cert, és que el BIS considera que aquesta discrepància no mostra més quel’excés de la valoracions dels actius de risc. «Tot i que els mercats han evolucionat bé davant les notícies sobre les vacunes,es troben per sobre o a prop dels nivells d’abans de la pandèmia,quan ja es plantejava que les valoracions podien ser excessives», adverteix Borio.

La rendibilitat deldeute sobiràs’ha mantingut «inusualment baixa» en el període revisat, des del setembre fins a començaments del desembre, gràcies al recolzament de la política monetària. El valor del deute sobirà amb rendibilitat negativa se situa en 17,5 bilions de dòlars, una xifra màxima històrica, cosa que porta els inversors a comprar actius de més risc a la recerca de rendibilitat.

La rendibilitat del deute sobirà alemany baixa, es manté la del Japó i ha pujat la dels EUA després que el Tresor anunciés a l’agost un augment de l’emissió de deute a llarg termini. Els diferencials del deute dels països perifèrics europeus s’han reduït més davant la recerca de rendibilitat dels inversors.

Els diferencials deldeute corporatiutambé s’han reduït més, fins a acostar-se a nivells anteriors a la pandèmia, de fet les sobrevaloracions més grans en el mercat estan en aquest deute corporatiu. «L’auge dels mercats de bons corporatius va contrastar amb la incertesa a mitjà termini sobre les perspectives econòmiques globals», per la qual cosa aquests diferencialspot ser que no representin els riscos reals, adverteix el BIS.

Volatilitat a curt termini

Les vendes del setembre van causar volatilitat a curt termini, especialment en el segment de rendibilitats altes, però els diferencials van caure després per sota dels valors mitjans a llarg termini. La reducció dels diferencials va ser especialment notable en el segment de bons corporatius amb grau d’inversió.

Notícies relacionades

La compressió dels diferencials de crèdit a les empreses va contrastar amb lacautela dels bancs al prestar.«En el passat, les condicions en el crèdit corporatiu i en els mercats de préstec bancari es movien amb freqüència de forma sincronitzada», però ara l’ajuda dels bancs centrals en els mercats de deute corporatiu ha canviat la situació, segons el supervisor. A més, la recerca de rendibilitat dels inversors en un entorn de baixos tipus d’interès contribueix que es redueixin els diferencials.

Més de dos bilions de dòlars de deute corporatiu negocia a rendibilitats negatives, segons xifres del BSI. Les empreses de les economies emergents han emès bons a un ritme rècord aquest any, gairebé tots als venciments més llargs, superiors a 10 o 30 anys, l’emissió dels quals ha augmentat més d’un 50%. No obstant, l’emissió de bons a cinc anys o menys ha canviat poc aquest any.