mercats

La borsa del 30 de novembre del 2020

L'Ibex 35 tanca el novembre amb una pujada del 25,18%

La borsa del 30 de novembre del 2020

Altea tejido

Es llegeix en minuts

El Periódico

El principal  índex del mercat espanyol, l’Ibex 35 tanca l’onzè mes de l’any amb una pujada acumulada del 25,18% que porta la seva gràfica fins als 8.093 punts, després de caure en l’última jornada de novembre l’1,18%. Amb 15 sessions en positiu d’un total de 21, l’Ibex 35 ha recuperat preus de mitjans de març, abans que el coronavirus comencés a sacsejar amb força els mercats europeus i es convertís oficialment en pandèmia. 

El fiasco de la possible fusió entre BBVA i Banc Sabadell ha passat a un segon pla davant la imparable carrera de les grans farmacèutiques per aconseguir el remei més eficaç davant la Covid-19. Amb taxes d’efectivitat que superen el 90% i la possibilitat que fins i tot en els pròxims dies puguin veure’s ja autoritzacions d’urgència per a alguns casos, els índexs han agafat tirada.

Els analistes assenyalen que en el cas de l’índex espanyol, els mateixos arguments que havien condemnat l’índex a ser el pitjor d’entre els seus veïns europeus s’han convertit aquest mes en la seva gasolina. El pes més gran dels sectors cíclics i més afectats per la crisi en el selectiu i l’economia espanyola n’han facilitat l’ascens. Tot i així, l’Ibex 35 segueix al darrere d’Europa amb caigudes del 15%.

L’ànim comprador dels inversors s’ha caldejat amb un altre factor més: els indicis que comencen a apuntar a una transició ordenada a la Casa Blanca. El president en funcions, Donald Trump, ja ha mostrat en diverses ocasions la seva conformitat a reconèixer la victòria de Joe Biden quan s’emeti el vot del Col·legi Electoral.

Et pot interesar

A més, la promesa de més estímuls per part dels bancs centrals ha continuat impulsant els inversors que busquen rendibilitat cap a la renda variable. I és que el rendiment del bo espanyol ha caigut un vertical 44% aquest mes de novembre davant la perspectiva del «recalibratge» d’eines anunciat pel BCE per al desembre.

Al llarg d’aquestes quatre setmanes, el bo espanyol a 10 anys ha passat del 0,137% a marcar mínims anuals fins i tot per sota del 0,06%. Tot i que aquest dilluns tan sols aconseguia marcar un 0,07%, gairebé tres centèsimes per sobre dels seus mínims. No obstant, la prima de risc s’ha mantingut estable entorn dels 65 punts per la continuïtat a la baixa del ‘bund’ alemany de referència.

Temes:

Ibex 35