L'EVOLUCIÓ DELS DINERS DIGITALS
Bitcoin supera la crisi del 2018 i torna a cotitzacions rècord
La criptomoneda acumula una pujada anual del 146% i del 42% en un mes
L'auge de la moneda virtual anima a l'aparició de botigues físiques per a la venda com Bitbase, que suma 14 botigues després d'obrir 11 botigues a l'agost

zentauroepp55973708 bit201125155617 /
Bitcoin acumula una pujada l’últim mes de més del 42% i s’ha situat en zones pròximes a màxims històrics. Un bitcoin costa més de 16.000 euros a la pràctica, incloses comissions. La pandèmia i les eleccions nord-americanes han sigut el catalitzador perfecte per consolidar la revalorització en els últims mesos del criptoactiu digital més valuós. Segons l’opinió de Victoria Gago, cofundadora de l’European Blockchain Convention de Barcelona, les últimes pujades de bitcoin s’assenten en el fet que l’actiu ha sigut triat per empreses rellevants com a instrument de finançament i valor refugi. Com a resultat, el bitcoin ha pujat el 63% en tres mesos i el 146% en un any. Els diners s’han fixat en les criptomonedes una altra vegada i la caiguda del 2018 sembla haver-se superat.
MicroStrategy va reconèixer recentment que ha destinat 250 milions de les seves reserves a bitcoins. Square, firma del fundador de Twitter Jack Dorsey, ha divulgat que ha comprat 50 milions de dòlars en bitcoins. Paypal ha sumat criptomonedes com a mitjà de pagament, i grans magnats com el mexicà Ricardo Salinas reconeixen que el 10% dels seus actius líquids estan en bitcoins.
Les causes
La generació de més diners bancaris i l’augment dels nivells de deute dels països són un altre element que potencia el preu del bitcoin. «Amb la crisi de la Covid, els països estan imprimint més diners i endeutant-se més, cosa que incrementa els dubtes sobre la sostenibilitat dels sistemes monetaris actuals», explica Gago. A més, afegeix, «les noves generacions i fins i tot l’statu quo comencen a veure el bitcoin com una alternativa d’inversió més», diu aquesta experta en l’univers ‘blockchain’. El maig del 2020 es va produir el ‘halving’, pel qual es va reduir a la meitat la recompensa per minar o crear un bitcoin. Com a conseqüència, el bitcoin implica costos de generació majors. I una menor oferta implica també més preu.
Per a Gago, malgrat els alts preus assolits la tendència alcista del bitcoin es mantindrà ja que existeix la sensació que el bitcoin «és una opció més d’inversió i diversificació de les carteres» i «com més gent el compra, el té o el reconeix com un mètode de pagament vàlid, més gran és aquest efecte xarxa i per tant més utilitat té la xarxa bitcoin».
Botigues físiques per vendre criptomonedes
L’auge del bitcoin ha donat pas també a l’obertura d’establiments o botigues físiques per a la compra de criptomonedes. És el cas de Bitbase, una cadena que va obrir 11 botigues l’agost passat aprofitant la caiguda dels lloguers immobiliaris. Álex Fernández, conseller delegat de Bitbase, assegura que a les 14 botigues que gestiona detecta la compra de bitcoins per part de petits empresaris durant la pandèmia. Les seves botigues mouen de l’ordre de quatre milions d’euros mensuals en operacions de compravenda de bitcoins a Espanya. «La gent està farta dels bancs», diu. Segons Fernández, a les seves noves botigues arriben actualment molts empresaris atrets pel caràcter «inconfiscable» de bitcoin i amb el desig d’escapar-se de les excessives comissions bancàries, com per exemple les que es fan en operacions internacionals. En uns moments en què els bancs anuncien comissions i més vinculació dels clients, molts d’ells prefereixen disposar dels seus diners sense lligams. I el bitcoin obre les portes a una nova dimensió dels diners.

La botiga de Bitbase per a compravenda de criptomonedes a Girona.
Bitbase, amb botigues a Barcelona i Madrid, va obrir durant el mes d’agost 11 noves botigues per tot Espanya, a Saragossa, Bilbao, la Corunya, Badajoz, Màlaga, Sevilla, Tenerife, Valladolid, Mallorca, Girona i Vilanova i la Geltrú. «Els nostres clients desconfien cada vegada més dels bancs i dels diners en efectiu i fins i tot estant en l’època que estem vivint. La veritat és que estem altament sorpresos pel creixement, també ‘online’, després de l’obertura de botigues». La firma ha passat de gestionar 500.000 euros a quatre milions mensuals aquest any. «A la gent li agrada ser propietària dels seus propis diners, en un banc no ets amo dels teus diners, amb Bitcoin si pots ser-ho», expliquen a Bitbase. L’operació mitjana dels seus clients és d’uns 1.000 euros. La firma assessora en els passos per crear una cartera electrònica que permet operar ja amb qualsevol mitjancer i cobra per això el 5% de comissió.
Convivència de criptos
Existeix consens que les criptomonedes s’estan refermant. «Crec que en 10 anys tot seran criptomonedes», opina Fernández, tot i que reconeix que la compra de bitcoins és una inversió de risc i no el destí adequat de l’estalvi de les famílies. Opina que existeix desinformació i que la seva empresa intenta informar i ajudar la gent a comprar els seus bitcoins amb prudència.
Notícies relacionadesPer a Gago, «l’aparició de diners basats en ‘blockchain’ i emesos per bancs centrals serà una realitat, però falta saber quan». Segons la seva opinió, bitcoin serà «una opció més d’aquí a un futur perfectament possible amb diners digitals emesos per bancs centrals i les criptomonedes».
El BCE ja va publicar a l’octubre l’informe ‘A Digital Euro’, en el qual defineix com serà un euro digital: disseny, funcionament, oportunitats i limitacions. Aquesta normalització de les criptomonedes atorga avantatges per a les assentades com el bitcoin i creix l’interès en la seva possessió.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Protecció al consumidor El Govern espanyol endureix l’atac contra les conegudes com a trucades ‘spam’
- Apunt ‘Ajo y agua’
- Urbanisme L’avinguda de Roma renaixerà el 2027 com a bulevard per passejar
- Article del conseller de Política Lingüística Un pacte per fer créixer el català, per Francesc Xavier Vila
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos
- Nou decret El Govern ajorna la pujada de la taxa turística pendent del suport dels Comuns
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns