Mesures de solvència

El Govern central podrà vetar la inversió de la UE en empreses estratègiques

El Consell de Ministres aprova ampliar el termini dels crèdits ICO fins a vuit anys

El Govern central allarga al 31 de gener l'obligació de declarar suspensió de pagaments per evitar una allau de fallides

zentauroepp55900386 consejo ministros dia201117141217

zentauroepp55900386 consejo ministros dia201117141217 / EUROPA PRESS E Parra POOL

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts noves mesures per reforçar la solvència de les empreses, evitar una allau de fallides després del 31 de desembre i protegir d’una possible compra hostil per part d’inversors estrangers les companyies de sectors estratègics amb una valoració borsària desplomada per efecte de la pandèmia.

Des del mes d’abril, les inversions estrangeres procedents de països extracomunitaris i destinades a sectors estratègics necessiten d’autorització del Govern. A partir d’ara i fins al 30 de juny, aquesta espècie d’‘acció d’or’ de l’Estat (autorització prèvia) també serà preceptiva per a les inversions procedents de la Unió Europea destinades a empreses cotitzades d’aquests sectors, o a partir de 500 milions en la destinada a no cotitzades d’aquests mateixos sectors. Per al cas de les inversions d’origen extracomunitari, el control previ es manté sine die.

Crèdits de l’ICO

Les mesures estan contingudes en el reial decret llei de mesures urgents de recolzament a la solvència empresarial i al sector energètic, i en matèria tributària que avui ha aprovat el Consell de Ministres que modifica les condicions dels crèdits bancaris avalats per l’Estat a empreses, pimes i autònoms a través de l’ICO: el termini màxim de venciment s’estendrà fins a tres anys, a un màxim de vuit, i s’afegirà un any addicional de carència en els pagaments, fins als dos exercicis.

Notícies relacionades

A més s’amplia fins al 30 de juny del 2021 la possibilitat de sol·licitar nous crèdits avalats per l’ICO, a càrrec de la nova línia per finançar inversions.

Per evitar una allau de fallides a partir de l’1 de gener d’empreses amb dificultats transitòries vinculades a la crisi sanitària, s’amplia fins al 14 de març la suspensió de l’obligació de declarar una suspensió de pagaments o d’instar-la per part dels creditors.