Així impacta la vacuna al parquet

L'adrenalina que les borses estimen

Els optimistes prenen els mercats i ho fien tot a un 2021 governat per Biden i vacunat contra el virus

Els inversors no curtterministes es bolquen ara en empreses turístiques, bancs i grups industrials

undefined51334690 file photo  a street sign  wall street  is seen outside new 191212175527

undefined51334690 file photo a street sign wall street is seen outside new 191212175527 / Shannon Stapleton

2
Es llegeix en minuts
Gemma Martínez

El futur arriba en dilluns. Així es va demostrar fa sis dies quan, amb Joe Biden just proclamat vencedor de les eleccions dels Estats Units, la farmacèutica nord-americana Pfizer i l’alemanya BioNTech van anunciar que la vacuna que desenvolupen contra la Covid és eficaç en un 90%. El seu pla de produir 1.300 milions de dosis el 2021 va generalitzar l’optimisme entre autoritats sanitàries, polítiques i econòmiques internacionals, amb excepcions mínimes. Els ciutadans i les borses també van creure que el final de la pandèmia pot ser més a prop en una sincronització de fe poc vista en la història recent. 

La coincidència de la sortida de Donald Trump de la Casa Blanca el pròxim gener i dels avenços en la lluita contra el virus ha sigut una injecció d’adrenalina per a l’Ibex-35, l’índex que agrupa les grans empreses de la borsa espanyola. Va pujar aquesta setmana un 13,29%, en la revalorització setmanal més gran arribada en els últims 22 anys. A casa de Biden, a Wall Street, l’S&P 500, l’índex que inclou les 500 empreses més grans del país, va arribar al seu màxim històric divendres, sense que importés que la segona onada del virus estigui en el seu pitjor moment ni que els confinaments domiciliaris en diversos punts del planeta continuïn vigents en vigílies de l’hivern. 

Inversors no curtterministes

¿Qui hi ha al darrere d’aquesta escalada de les borses? Tot apunta als inversors no curtterministes, que ja donen per perdut el 2020 i que somien amb certeses i estabilitat. S’han llançat a comprar en borsa amb una rotació clara a les seves carteres. Si abans invertien en tecnològiques beneficiades de la pandèmia (com l’empresa de videotrucades Zoom o la companyia de ciclisme interior Peloton), ara tornen a buscar empreses cícliques, les més intrínsecament vinculades a l’evolució de l’economia que havien sigut molt castigades en l’era Covid. És el cas d’aerolínies, cadenes d’hotels, navilieres i gestors de centres comercials. La rotació de les carteres dels inversors ha provocat que les accions de les tecnològiques retrocedeixin aquests dies, mentre que els valors més cíclics s’han revaloritzat. 

Notícies relacionades

A més, les empreses que no havien patit tant en borsa, però que són les que abans es beneficiaran de la tornada a la normalitat, com bancs, empreses industrials o pimes, també s’han comportat millor en els últims set dies. D’aquesta manera, les borses, que ja estaven en bon moment pels plans de reactivació econòmica posats en marxa pels Governs i els bancs centrals des de març, estan anticipant que creuen en un millor 2021, amb la vacuna ja en marxa i amb una economia menys castigada. 

Si a més, com sembla, els tipus d’interès segueixen gairebé sota zero tant temps com sigui necessari, els optimistes continuaran apropiant-se dels mercats borsaris.