Resultats

Repsol perd 2.578 milions fins al setembre per l'impacte de la pandèmia

La companyia va patir l'impacte de la caiguda dels preus de l'energia en la primera meitat de l'any

En el tercer trimestre, els números vermells es van situar en 94 milions

29850569 59

29850569 59

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Repsol va registrar unes pèrdues netes de 2.578 milions d’euros en els nou primers mesos de l’any, davant el benefici de 1.466 milions que presentava en els primers nou mesos el 2019, després d’apuntar-se uns impactes de 2.774 milions d’euros per la pandèmia. No obstant, d’aquests números vermells només 94 milions corresponen al tercer trimestre.

La situació generada per la Covid-19 va incidir de manera brusca en els preus del cru i el gas, que van patir fortes caigudes durant els primers mesos del 2020, sobretot, durant el segon trimestre, on la demanda mundial va patir l’ensorrament més gran de la història. L’impacte negatiu en els resultats de la companyia va ser de 1.048 milions d’euros. A més, Repsol va revisar les seves hipòtesis de preus futurs del cru i del gas i va ajustar a la baixa el valor d’actius d’Upstream, cosa que va tenir un impacte de -1.726 milions.

No obstant, el resultat net ajustat de la petroliera, que mesura específicament l’acompliment dels negocis, va ascendir a 196 milions d’euros fins al setembre. Aquesta xifra incorpora els efectes de les mesures adoptades després de l’inici de la pandèmia, que han permès que el resultat net ajustat del tercer trimestre millori en 265 milions d’euros el resultat negatiu, davant els 258 milions negatius del segon trimestre de l’exercici.

Repsol va posar en marxa un pla de resiliència el 25 de març, davant l’accentuada caiguda dels preus de les matèries primeres i de la demanda provocada pel coronavirus, amb una sèrie de mesures per reforçar la generació de caixa i enfortir el balanç. A tancament de trimestre, la companyia havia reduït les seves despeses operatives en més de 350 milions d’euros i havia optimitzat el seu capital circulant en més de 400 milions. A més, el deute net es va reduir en 882 milions d’euros respecte al desembre del 2019, fins a situar-se en 3.338 milions d’euros. 

Aquest bon acompliment del pla ha provocat que la companyia hagi revisat els objectius per a l’any i hagi augmentat la seva estimació inicial de reducció addicional de les despeses operatives fins als 500 milions d’euros, la retallada de les inversions fins als 1.200 milions i l’optimització del capital circulant en prop de 700 milions d’euros, davant els 450 milions de reducció de costos i 1.100 milions de retallades de la inversió revisades al juliol.

Notícies relacionades

«La nostra forta generació de caixa durant el període mostra l’eficàcia del nostre pla de resiliència. Hem sigut capaços d’obtenir un flux de caixa operatiu positiu en tots els negocis i hem totalitzat 2.122 milions d’euros en els nou primers mesos de l’any, cosa que acredita la nostra solidesa fins i tot en un escenari tremendament complex», ha celebrat el conseller delegat de la petroliera, Josu Jon Imaz.

La petroliera compta amb una liquiditat de 9.099 milions d’euros a final de setembre, cosa que cobreix 3,43 vegades els venciments a curt termini, xifra que també s’incrementa respecte a les 2,43 vegades del trimestre anterior. 

Temes:

Repsol Empreses