Informe 2020

El 22@ va registrar el 40% de l'activitat immobiliària de Barcelona

El barri tecnològic de la capital catalana concentra 68 projectes de construcció i aixeca 57 grues

L'informe 'Barcelona des del cel' comptabilitza 261 iniciatives d'edificació a la ciutat aquest any

inmo-in

inmo-in

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Més projectes immobiliaris que grues: 261, davant 134 elevadors. Reflecteixen el paisatge urbà de la ciutat a vista d’ocell. L’informe ‘Barcelona des del cel’, que des de fa quatre anys elabora la consultora immobiliària CBRE, encara té un biaix continuista de l’edificació a la capital catalana en la seva primera edició en plena pandèmia. L’activitat immobiliària manté la inèrcia de projectes aprovats en anys anteriors i el 2020, lluny de mostrar un biaix diferent es manté: Més de 350.000 metres quadrats d’oficines en construcció –majoritàriament en el 22@– més 4.000 vivendes i 700 habitacions d’hotel són el resum immobiliari de la visió zenital de la ciutat que proposa aquesta consultora. 

Sant Martí és el districte barceloní que concentra el major nombre de grues, concretament 57 (32 més que el 2019). A més, ha superat a la resta de districtes quant a la xifra de projectes amb un total de 68 (27 més que fa un any). D’aquests, 32 són residencials i 32 més destinats a ús terciari. El barri tecnològic representa poc més del 40% de l’activitat immobiliària de la ciutat.

D’altra banda, tot i que l’Eixample destaca en segona posició amb 46 projectes en desenvolupament (40 destinats a vivendes), en nombre de grues ha caigut a la quarta posició amb 12, és a dir, 9 menys que el 2019. A distància els segueix Sarrià-Sant Gervasi, amb un total de 27 projectes i 13 grues actives.

Segons Marta Tarrío, responsable de Research a CBRE Barcelona: «Observem que l’activitat a Sant Martí és molt més gran a causa dels desenvolupaments d’oficines en 22@ projectes que estaven ja en el ‘pipeline’ i que ara s’estan materialitzant a nivell construcció».

Menys construcció residencial

En l’actualitat, a la capital catalana els projectes immobiliaris en marxa (261) representen un 71% pel que fa a la nova construcció i el restant 29% són de rehabilitació, cosa que suposa un 1% més que fa un any (258). Respecte al nombre de grues actives es comptabilitzen un total de 134, amb un increment del 21% en comparació amb el 2019 (111 grues). «Podem constatar que les construccions d’ús residencial han experimentat un lleuger retrocés respecte al 2019 que s’ha vist compensat per un increment dels projectes terciaris. De fet, aquest increment s’ha degut en gran manera al bon comportament fonamental del mercat d’oficines a Barcelona en els últims 4 anys, destacant els alts nivells d’absorció i els baixos nivells de desocupació assolits», ha destacat Xavier Güell, director de l’oficina de Barcelona de CBRE.

El segment residencial concentra 192 projectes (74% del total i un 3% menys que el 2019) i 94 grues que aportaran unes 4.141 vivendes en els pròxims 2 o 3 anys. Només el 26% dels projectes residencials són rehabilitacions, que es concentren principalment als districtes de l’Eixample (17), Sarrà-Sant Gervasi (10) i Ciutat Vella (8).

D’altra banda, dins del sector terciari que agrupa al 16% dels projectes comptabilitzats, destaca l’evolució de l’activitat en el segment d’oficines en què s’estan desenvolupant 365.000 metres quadrats de nova superfície, un 60% més que fa un any.

Per districte, l’Eixample és el que més projectes té actualment en construcció amb un total de 40 (sis més que el 2019). A aquest el segueixen Sant Martí i Sarrià-Sant Gervasi amb 32 i 24 respectivament. El districte on menys projectes s’estan portant a terme són els de les Corts i Nou Barris, amb quatre projectes cadascun. D’altra banda, Sant Andreu (15) i Ciutat Vella (15) són les zones que més caiguda d’iniciatives residencials han tingut, ja que

totes dues comptaven amb 21 projectes el 2019.

Menys hotels

Notícies relacionades

L’activitat constructora al sector hoteler s’ha vist reduïda en un 50% respecte a l’observat fa un any. En total, a Barcelona, hi ha actualment set hotels en construcció o rehabilitació. A Sant Martí se situen tres d’aquests projectes. Al contrari, el districte de l’Eixample és on més descendeix respecte al 2019, passant de cinc a dos projectes. En total, aquestes iniciatives en desenvolupament afegiran més de 650 habitacions a l’oferta hotelera de la Ciutat Comtal.

El sector comercial, destaca la transformació de locals comercials en zona ‘prime’ en el seu esforç per adaptar-se a l’era de l’omnicanalitat com la reforma integral de Palau Castanyer, situat al carrer Boters, 4 i la del número 20 de plaça Catalunya, antic local d’Alain Afflelou, a més de nous locals comercials com el de Weekday al passeig de Gràcia, 33.