consell de govern

El BCE deixa per al desembre l'adopció de noves mesures contra la pandèmia

El banc central conserva el nivell de tipus i els programes de compra de deute

L'organisme assegura que «ajustarà» les seves mesures en la pròxima reunió

Frankfurt Am Main (Germany).- (FILE) - European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 23 January 2020 (reissued 09 September 2020). The ECB Governing Council will hold a monetary policy meeting on 10 September. (Alemania) EFE/EPA/ARMANDO BABANI *** Local Caption *** 55797423

Frankfurt Am Main (Germany).- (FILE) - European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 23 January 2020 (reissued 09 September 2020). The ECB Governing Council will hold a monetary policy meeting on 10 September. (Alemania) EFE/EPA/ARMANDO BABANI *** Local Caption *** 55797423 / ARMANDO BABANI (EFE)

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El Banc Central Europeu (BCE) ha deixat per a la seva reunió de desembre l’adopció de noves mesures contra els efectes econòmics del coronavirus. El seu consell de govern ha afermat aquest dijous que llavors «ajustarà els seus instruments, segons procedeixi, per respondre al curs de la situació i assegurar que les condicions de finançament continuïn sent favorables a fi de donar suport a la recuperació econòmica i contrarestar l’impacte negatiu de la pandèmia al camí d’inflació projectada» (els preus són lluny del seu objectiu que se situïn a prop però per sota del 2%). 

En un gest poc habitual, el màxim òrgan de govern de l’autoritat monetària ha encapçalat el comunicat posterior a la seva reunió amb aquest missatge. El mercat donava per descomptat que les novetats hauran d’esperar fins a l’últim mes de l’any, quan el BCE actualitzi les seves previsions econòmiques, però els seus mandataris han quedat remarcar clarament que estan preparats per adoptar mesures addicionals. 

«En l’actual entorn de riscos que apunten clarament a la baixa, el consell de govern avaluarà atentament la informació disponible, incloses l’evolució de la pandèmia, les perspectives sobre el desplegament de vacunes i l’evolució del tipus de canvi. La nova ronda de projeccions macroeconòmiques dels experts de l’eurosistema de desembre permetrà una reavaluació detinguda de les perspectives econòmiques i del balanç de riscos», ha sostingut.

El BCE, així, ha decidit mantenir les mesures extraordinàries impulsades en els últims anys per reactivar l’economia de la zona euro, intensificades la primavera passada davant l’esclat de la crisi del coronavirus. El tipus d’interès de referència, així, seguirà en el 0% en què porten situats des del 2016, mentre que la facilitat de dipòsit (els diners que la institució cobra als bancs per guardar-los els diners) es mantindrà en el 0,5% al qual el va baixar el setembre de l’any passat. Els programes de compra de deute públic i privat també es mantindran en les quantitats i amb les condicions previstes fins ara. 

L’esperat

Els experts donaven per descomptat que el BCE no prendria noves mesures, però no descartaven que ho faci en la seva pròxima reunió de desembre, en la qual actualitzarà les seves previsions econòmiques. Els analistes de Bank of America, així, han remarcat que estaran atents sobretot als missatges que pugui llançar la seva presidenta, Christine Lagarde, en la roda de premsa a les 14.30 per comprovar si proporciona «un clar senyal que es necessita més acció al desembre, en forma d’un augment del PEPP (el programa de compra de deute especial per la pandèmia)».

Notícies relacionades

«Malgrat aquesta difícil situació, no anticipem que s’anunciïn noves mesures d’estímul monetari com rebaixes en els tipus d’interès o increments del programa de compra d’actius. Ja en el passat, el BCE va expressar que poc més podia fer l’expansió monetària i que era el moment que els estats membres impulsessin les seves economies a través d’estímuls fiscals. No obstant, creiem que, en la roda de premsa posterior a la reunió, prepararà el terreny per a en la seva pròxima reunió, en cas que la situació econòmica continuï empitjorant, poder augmentar el volum de compra d’actius o posar en mes negatiu el tipus d’interès de dipòsits», ha apuntat Miguel Puertas, director de gestió discrecional a Portocolom AV.

«El consell de govern del BCE es reuneix dijous i no esperem cap canvi en la política monetària. De cara al futur, continuem esperant que el consell augmenti i ampliï el programa de compres d’emergència per a la pandèmia (PEPP) de nou el desembre, des dels actuals 1,35 bilions d’euros de compres fins a finals de juny de 2021, ja que les perspectives d’inflació no convergeixen prou cap a la configuració prepandèmica. El consell podria aprofitar la pròxima reunió per preparar el mercat per a una relaxació més gran de la política monetària al desembre», ha indicat Konstantin Veit, sènior portfolio mànager de PIMCO.