Les cares de l'epa
Salvador Pichardo: «A l'hora de fer-te un contracte et diuen que no hi ha diners»
El jove cuiner peruà afirma que l'empresa que el va acomiadar al·legant estar en fallida va mentir

zentauroepp55552091 economia salvador pichardo201026191837 /
Sobre el paper, les empreses tenen molt restringides les possibilitats d’acomiadar un treballador durant els sis mesos posteriors a la seva reincorporació després d’un erto. A la pràctica, no totes compleixen. Salvador Pichardo, un jove cuiner peruà, denuncia que el restaurant per al qual treballava va prescindir dels seus serveis de manera fraudulenta. «Tenia un contracte indefinit i, per justificar l’acomiadament, em van ensenyar un document que assegurava que el negoci estava en fallida. La realitat és que el local ha continuat treballant i han contractat nous treballadors, però pagant-los menys», assegura Pichardo, que fa un lustre que està establert a Barcelona. Empresa i extreballador tenen obert un acte de conciliació laboral, però el jove és escèptic sobre aquest procediment i creu que la seva reclamació acabarà als jutjats.
Especialitzat en cuina nikkei, Pichardo va aterrar a la capital catalana després d’haver estudiat per a xef durant 3 anys a Lima. Una vegada aquí, va realitzar les seves pràctiques en un parell de restaurants amb estrelles Michelin i, després d’aconseguir el permís de treball, va tenir les seves primeres experiències com a cuiner professional en restaurants de gastronomia peruana, catalana i en un hotel. Des del mes d’agost passat –quan denuncia que el van acomiadar de forma fraudulenta– està a l’atur, i lamenta la degradació que han patit les condicions laborals del seu sector arran de la pandèmia. «He tingut dues feines assessorant restaurants en l’actualització de la carta, ja que estaven molt enfocats al turista i ara el client és local. Però quan arriba l’hora de la veritat i toca fer un contracte laboral, diuen que no hi ha diners», relata Pichardo.
No obstant, el xef considera que molts dels empresaris restauradors no actuen de mala fe, sinó que de veritat tenen problemes per afrontar totes les despeses del negoci quan els ingressos s’han desplomat. «L’últim tancament de bars i restaurants s’ha fet fatal. No pots demanar als negocis que abaixin la persiana d’un dia per l’altre. ¿I tot el menjar que no es pot congelar i s’haurà de tirar?» denuncia Pichardo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Tragèdia a l'aeroport El relat dels viatgers de l'avió que va succionar un home a Milà, ja aterrats a Astúries: "Va venir corrent, va passar per sota i vam sentir una vibració molt forta"
- Els Oscars de les sèries Les millors sèries d’aquest any: coses que els Emmy 2025 no haurien d’oblidar
- Afecta 3.200 hectàrees L’incendi de Paüls ja té estabilitzat el 90% del seu perímetre
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- COMPAREIXENÇA PEDRO SÁNCHEZ Les 15 mesures del pla estatal de lluita contra la corrupció anunciat per Pedro Sánchez