Les cares de l'epa

Salvador Pichardo: «A l'hora de fer-te un contracte et diuen que no hi ha diners»

El jove cuiner peruà afirma que l'empresa que el va acomiadar al·legant estar en fallida va mentir

zentauroepp55552091 economia salvador pichardo201026191837

zentauroepp55552091 economia salvador pichardo201026191837 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Sobre el paper, les empreses tenen molt restringides les possibilitats d’acomiadar  un treballador durant els sis mesos posteriors a la seva reincorporació després d’un erto. A la pràctica, no totes compleixen. Salvador Pichardo, un jove cuiner peruà, denuncia que el restaurant per al qual treballava va prescindir dels seus serveis de manera fraudulenta. «Tenia un contracte indefinit i, per justificar l’acomiadament, em van ensenyar un document que assegurava que el negoci estava en fallida. La realitat és que el local ha continuat treballant i han contractat nous treballadors, però pagant-los menys», assegura Pichardo, que fa un lustre que està establert a Barcelona. Empresa i extreballador tenen obert un acte de conciliació laboral, però el jove és escèptic sobre aquest procediment i creu que la seva reclamació acabarà als jutjats.

Notícies relacionades

Especialitzat en cuina nikkei, Pichardo va aterrar a la capital catalana després d’haver estudiat per a xef durant 3 anys a Lima. Una vegada aquí, va realitzar les seves pràctiques en un parell de restaurants amb estrelles Michelin i, després d’aconseguir el permís de treball, va tenir les seves primeres experiències com a cuiner professional en restaurants de gastronomia peruana, catalana i en un hotel. Des del mes d’agost passat –quan denuncia que el van acomiadar de forma fraudulenta– està a l’atur, i lamenta la degradació que han patit les condicions laborals del seu sector arran de la pandèmia. «He tingut dues feines assessorant restaurants en l’actualització de la carta, ja que estaven molt enfocats al turista i ara el client és local. Però quan arriba l’hora de la veritat i toca fer un contracte laboral, diuen que no hi ha diners», relata Pichardo.

No obstant, el xef considera que molts dels empresaris restauradors no actuen de mala fe, sinó que de veritat tenen problemes per afrontar totes les despeses del negoci quan els ingressos s’han desplomat. «L’últim tancament de bars i restaurants s’ha fet fatal. No pots demanar als negocis que abaixin la persiana d’un dia per l’altre. ¿I tot el menjar que no es pot congelar i s’haurà de tirar?» denuncia Pichardo.

Temes:

EPA Atur