Les cares de l'epa
Salvador Pichardo: «A l'hora de fer-te un contracte et diuen que no hi ha diners»
El jove cuiner peruà afirma que l'empresa que el va acomiadar al·legant estar en fallida va mentir
zentauroepp55552091 economia salvador pichardo201026191837 /
Sobre el paper, les empreses tenen molt restringides les possibilitats d’acomiadar un treballador durant els sis mesos posteriors a la seva reincorporació després d’un erto. A la pràctica, no totes compleixen. Salvador Pichardo, un jove cuiner peruà, denuncia que el restaurant per al qual treballava va prescindir dels seus serveis de manera fraudulenta. «Tenia un contracte indefinit i, per justificar l’acomiadament, em van ensenyar un document que assegurava que el negoci estava en fallida. La realitat és que el local ha continuat treballant i han contractat nous treballadors, però pagant-los menys», assegura Pichardo, que fa un lustre que està establert a Barcelona. Empresa i extreballador tenen obert un acte de conciliació laboral, però el jove és escèptic sobre aquest procediment i creu que la seva reclamació acabarà als jutjats.
Especialitzat en cuina nikkei, Pichardo va aterrar a la capital catalana després d’haver estudiat per a xef durant 3 anys a Lima. Una vegada aquí, va realitzar les seves pràctiques en un parell de restaurants amb estrelles Michelin i, després d’aconseguir el permís de treball, va tenir les seves primeres experiències com a cuiner professional en restaurants de gastronomia peruana, catalana i en un hotel. Des del mes d’agost passat –quan denuncia que el van acomiadar de forma fraudulenta– està a l’atur, i lamenta la degradació que han patit les condicions laborals del seu sector arran de la pandèmia. «He tingut dues feines assessorant restaurants en l’actualització de la carta, ja que estaven molt enfocats al turista i ara el client és local. Però quan arriba l’hora de la veritat i toca fer un contracte laboral, diuen que no hi ha diners», relata Pichardo.
No obstant, el xef considera que molts dels empresaris restauradors no actuen de mala fe, sinó que de veritat tenen problemes per afrontar totes les despeses del negoci quan els ingressos s’han desplomat. «L’últim tancament de bars i restaurants s’ha fet fatal. No pots demanar als negocis que abaixin la persiana d’un dia per l’altre. ¿I tot el menjar que no es pot congelar i s’haurà de tirar?» denuncia Pichardo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Les causes de l’excap del Govern Pujol esgrimeix "marcadors d’Alzheimer" davant el tribunal
- Salut Bellvitge descobreix una nova malaltia genètica del neurodesenvolupament similar a l’autisme
- Els suports que van conduir Trump a la victòria s’erosionen
- Urbanisme La UPF enderroca les últimes cases dels militars de la Ciutadella
- Tendències de consum El comerç es bolca en la botiga física en plena efervescència digital
- Talent als fogons Aquests xefs de Palamós aconsegueixen el premi Cuiner del Gastronòmic Fòrum Barcelona 2025
- Llançament (in)esperat Filtrat el nou disc de Rosalía, ‘Lux’, que es publica aquest divendres
- Funció pública El Govern ofereix als funcionaris apujar-los el sou al mateix nivell que l’IPC fins al 2028
- Funció pública Test psicotècnics, CV com en les empreses i molta IA: així són les noves oposicions que estudia implantar la Generalitat
- Entrevista Santi Vila: "Junts per Catalunya té molt bons alcaldes i pèssims parlamentaris"
