Les cares de l'epa
Salvador Pichardo: «A l'hora de fer-te un contracte et diuen que no hi ha diners»
El jove cuiner peruà afirma que l'empresa que el va acomiadar al·legant estar en fallida va mentir

zentauroepp55552091 economia salvador pichardo201026191837 /
Sobre el paper, les empreses tenen molt restringides les possibilitats d’acomiadar un treballador durant els sis mesos posteriors a la seva reincorporació després d’un erto. A la pràctica, no totes compleixen. Salvador Pichardo, un jove cuiner peruà, denuncia que el restaurant per al qual treballava va prescindir dels seus serveis de manera fraudulenta. «Tenia un contracte indefinit i, per justificar l’acomiadament, em van ensenyar un document que assegurava que el negoci estava en fallida. La realitat és que el local ha continuat treballant i han contractat nous treballadors, però pagant-los menys», assegura Pichardo, que fa un lustre que està establert a Barcelona. Empresa i extreballador tenen obert un acte de conciliació laboral, però el jove és escèptic sobre aquest procediment i creu que la seva reclamació acabarà als jutjats.
Especialitzat en cuina nikkei, Pichardo va aterrar a la capital catalana després d’haver estudiat per a xef durant 3 anys a Lima. Una vegada aquí, va realitzar les seves pràctiques en un parell de restaurants amb estrelles Michelin i, després d’aconseguir el permís de treball, va tenir les seves primeres experiències com a cuiner professional en restaurants de gastronomia peruana, catalana i en un hotel. Des del mes d’agost passat –quan denuncia que el van acomiadar de forma fraudulenta– està a l’atur, i lamenta la degradació que han patit les condicions laborals del seu sector arran de la pandèmia. «He tingut dues feines assessorant restaurants en l’actualització de la carta, ja que estaven molt enfocats al turista i ara el client és local. Però quan arriba l’hora de la veritat i toca fer un contracte laboral, diuen que no hi ha diners», relata Pichardo.
No obstant, el xef considera que molts dels empresaris restauradors no actuen de mala fe, sinó que de veritat tenen problemes per afrontar totes les despeses del negoci quan els ingressos s’han desplomat. «L’últim tancament de bars i restaurants s’ha fet fatal. No pots demanar als negocis que abaixin la persiana d’un dia per l’altre. ¿I tot el menjar que no es pot congelar i s’haurà de tirar?» denuncia Pichardo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Evolució demogràfica Un de cada tres espanyols tindrà més de 65 anys el 2070
- Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Assaig clínic en fase 3 Vall d’Hebron desenvolupa un nou fàrmac contra l’obesitat: l’Orforglipron, una alternativa «més còmoda» que Ozempic i Wegovy
- Urbanisme i educació Més de la meitat de les escoles de la metròpolis de Barcelona conviuen amb entorns «crítics» per a la salut dels nens
- Visita d’Estat Carles III desplega tota la pompa per afalagar Trump
- Natalia de Santiago, experta en finances: "A Espanya hi ha moltíssima aversió al risc, gent poruga que els ho transmet als seus fills"
- Cas Koldo El jutge manté pres Santos Cerdán tot i que avança que sortirà abans de complir sis mesos a la presó
- Tribunals Sandro Rosell davant la jutge del cas Negreira: «amb 250 euros per informe com podem comprar àrbitres»
- Urbanisme i educació Més de la meitat de les escoles de la metròpolis de Barcelona conviuen amb entorns «crítics» per a la salut dels nens
- Noves inversions La modernització dels aeroports catalans: més espai a la pista i millors accessos