sector financer

El Banc d'Espanya lamenta que la banca no doni tot el crèdit que pot

El governador insta el sector a utilitzar el capital alliberat per les autoritats per donar més préstecs

Els bancs apressen a eliminar les empreses «zombis» per transformar el teixit productiu

undefined55284455 graf5828  madrid  06 10 2020   el gobernador del banco de es201006130152

undefined55284455 graf5828 madrid 06 10 2020 el gobernador del banco de es201006130152 / Zipi

2
Es llegeix en minuts
P. A.

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha lamentat aquest dilluns les «reticències» que tenen els bancs a recórrer al capital que les autoritats europees els han autoritzat a utilitzar de forma excepcional per augmentar el crèdit. «L’ús dels matalassos de capital és un element absolutament fonamental en la lluita contra els efectes econòmics de la pandèmia i per aconseguir que la recuperació sigui més sòlida», ha afirmat.

Les entitats, ha reconegut, tenen por de l’«efecte estigma», és a dir, que el mercat encareixi els seus costos de finançament per utilitzar els matalassos de capital esmentat. També ha admès que els bancs temen que les autoritats els obliguin a reconstruir-los de forma massa primerenca i ràpida, així com que la seva solvència caigui als nivells que li impedirien pagar el dividend als seus accionistes i els interessos de les seves emissions de deute.

Per això, Hernández de Cos ha considerat «crucial» que les autoritats bancàries comunitàries facin una «comunicació clara» sobre la possibilitat d’utilitzar els matalassos de capital esmentats i la «flexibilitat en la reconstrucció posterior», mentre que els ha instat a «valorar, en el seu cas, l’adopció de mesures addicionals». Malgrat això, el conseller delegat del Santander, José Antonio Álvarez, ha afirmat que els «bancs només utilitzaran els matalassos en cas d’extrema necessitat, que és quan estan destruint capital».

Morositat i ‘zombis’

En unes jornades d’‘El Economista’ i Accenture, el governador també ha advertit que la morositat bancària registrarà un «augment significatiu» en els pròxims trimestres «inclús en l’escenari més benigne» d’evolució econòmica. L’augment dels impagaments, ha destacat, ha sigut «molt contingut» fins ara gràcies a les mesures públiques de recolzament a empreses i famílies, però acabarà sent més pronunciat, i per això les entitats «han de persistir» en l’increment de les provisions per fer front a les futures pèrdues.

Notícies relacionades

En una línia similar, el president de la patronal bancària AEB, José María Roldán, ha alertat de la necessitat de «minimitzar l’existència d’empreses zombis», és a dir, aquelles que s’han tornat inviables per la crisi i l’existència de les quals se sosté per ara gràcies a les mesures de suport públic. És necessari deixar-les caure, ha argumentat, perquè obstaculitzen la transformació cap a un nou teixit productiu més «digital i verd (ecològicament sostenible)». 

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, també ha previst que els impagaments creixin, però sense arribar als nivells de la crisi anterior (13,61% el desembre del 2013). En aquest context, ha defensat, «té tot el sentit ampliar el període de carència» en els crèdits a empreses avalats per l’Estat a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) més enllà de l’any previst inicialment.