política fiscal

El Govern limitarà a 2.000 euros a l'any l'aportació incentivada a plans de pensions individuals

L'Executiu s'inspira en el model basc i pretén afavorir els plans d'empresa per complementar la pensió

rosas54844981 escriva pacto de toledo200910182324

rosas54844981 escriva pacto de toledo200910182324 / EUROPA PRESS E Parra POOL

2
Es llegeix en minuts

El Govern està disposat a reduir les deduccions dels plans de pensions individuals d’un màxim de 8.000 euros a l’any a 2.000 euros. En el cas dels plans col·lectius, la deducció anual augmentaria dels 8.000 euros actuals a 10.000 euros. Aquestes mesures dissenyades pel ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, pretenen reforçar l’atractiu fiscal dels plans d’ocupació, els que ofereixen algunes empreses. Segons aquestes dades, avançades per ‘El País’ i confirmades per EL PERIÓDICO, el model que es vol adoptar per als nous plans d’ocupació és el de les entitats de previsió social voluntària (EPSV) que regeix en el País Basc, on s’ha aconseguit que més de la meitat dels treballadors tinguin d’acord amb la seva empresa un sistema complementari per a la jubilació.

L’Executiu de coalició pretén reduir a partir de l’any que ve les deduccions fiscals que els contribuents s’apliquen en l’IRPF per les aportacions als plans de pensions privats individuals, factor determinant per a la implantació d’aquest tipus de productes financers. Al contrari, es pretén augmentar l’ajuda fiscal als plans d’ocupació col·lectius com a instrument per complementar les pensions. 

Des del punt de vista dels contribuents, els plans d’ocupació només són atractius després d’una llarga vida laboral, ja que en cas contrari la renda percebuda amb tipus d’interès baixos és modesta. D’aquí la importància del seu tractament fiscal. El Govern admet que les deduccions fiscals no són eficaces per generar estalvi a llarg termini, que d’altra banda ja està augmentant en els últims mesos com a conseqüència dels efectes col·laterals de la pandèmia, que tendeix a accentuar la reducció del consum, element bàsic per a la recuperació econòmica.

El Govern preveu aprovar la mesura en el Consell de Ministres d’aquest dimarts, al qual també portarà els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021. Aquesta proposta sobre plans d’ocupació està en línia amb les que prepara el text del Pacte de Toledo, encara no definitiu, que prioritza aquesta forma d’estalvi col·lectiu per a la jubilació davant la individual. 

Els estudis de l’autoritat independent fiscal Airef apunten que l’actual esquema fiscal d’incentius a plans de pensions afavoreix les rendes més altes, ja que el 70% del benefici fiscal es concentra en un 10% dels contribuents.  

Notícies relacionades

El model adoptat pel Govern té nom propi. Ha sigut batejat com a model Geroa i Lagunaro, per haver sigut aplicat per Geroa Pentsioak, gestor d’actius de més de 10.000 empreses a Guipúscoa amb més de 250.000 socis (el 70% de la província). Al ser una entitat sense ànim de lucre, les despeses de gestió són de les més baixes del mercat (0,12% del patrimoni). Ofereix un complement en el moment de la jubilació. 

La deducció fiscal per als plans de pensions té un cost de 1.643 milions per a les arques públiques, i d’això es beneficien 2,5 milions d’espanyols, el 12,8% de contribuents, segons càlculs de l’Airef.   

Temes:

Pensions