TRANSFORMACIÓ OMNICANAL

Inditex negocia amb els sindicats les condicions per al trasllat de personal a noves botigues

El protocol laboral és necessari per a la transformació omnicanal del grup i afavorir els establiments més grans

El trasllat per tancament es farà fins a 25 quilòmetres de distància i si no és acceptat la indemnització serà equivalent a un acomiadament improcedent

isla

isla

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Inditex i els sindicats CCOO i UGT negocien les condicions del protocol laboral per al tancament ordenat de botigues en el marc del pla anunciat d’optimització de punts de venda. Segons aquest objectiu, fins a 300 botigues a Espanya podrien tancar progressivament i el seu personal es traslladaria a d’altres com a conseqüència de la la transformació digital de tot el grup, procés que ha accelerat la pandèmia.

Segons la reunió mantinguda aquest dijous, la direcció d’Inditex es compromet a respectar el nivell d’ocupació global, a més d’oferir a la plantilla actual el trasllat a altres botigues, ja siguin de la cadena afectada o de la resta de cadenes si es produeix una absorció de punts de venda. S’ha fixat com a màxim un límit de 25 quilòmetres per als trasllats a altres botigues com a conseqüència de la cobertura de vacants. En el cas que el personal afectat no accepti el trasllat, seria indemnitzat com un acomiadament improcedent. L’extinció del contracte en aquestes condicions serà una opció per a qualsevol treballador durant el primer any després del trasllat.  

Tota la plantilla del grup serà preferent en la contractació externa en les necessitats de promoció interna als serveis centrals de les diferents cadenes comercials. Finalment, s’inclou la posada en marxa d’un observatori amb participació sindical que servirà per veure l’evolució i implantació del procés de transformació digital de les botigues. L’acord definitiu es podria tancar la setmana que ve. 

El pla

El president d’Inditex, Pablo Isla, ha dissenyat un pla per als pròxims dos anys per reactivar els comptes de la multinacional i que preveu unes inversions de 2.700 milions d’euros.  Aquestes inversions es destinaran fonamentalment a assumir els costos d’aquesta reestructuració (tancament de botigues) i implementació de les infraestructures per reforçar els canals de comerç electrònic. Per afrontar aquest trànsit estratègic, la direcció d’Inditex requereix l’acord amb els sindicats. 

Inditex preveu obrir en dos anys 450 botigues a nivell mundial amb l’última tecnologia d’integració comercial, mentre que tancarà entre 1.000 i 1.200 botigues més petites, que representen entre el 5% i el 6% de les vendes totals i que tenen una menor capacitat per prestar els nous serveis al client. Aquestes unitats es corresponen fonamentalment amb establiments més antics. 

En el cas d’Espanya es preveu el tancament d’entre 250 i 300 botigues, en línia amb el que va anunciar abans de la pandèmia. Segons Inditex, el balanç d’aquestes obertures i tancaments en termes de plantilla serà «estable».  

Notícies relacionades

Inditex preveu una inversió de 1.000 milions per reforçar l’aposta ‘online’ i 1.700 milions per a les botigues tecnològicament integrades. Aquestes inversions permetran «culminar» la creació d’una plataforma tecnològica pròpia que el gegant gallec ha batejat com a Inditex Open Platform, plenament adaptada a les necessitats de flexibilitat del model de negoci. El pla preveu que les vendes per internet arribaran a més del 25% del total el 2022, des del 14% del 2019.

L’objectiu d’aquí al 2022 és avançar la implantació total del concepte de botiga integrada, el futur de la qual «estarà vinculat al servei permanent al client allà on es trobi, en qualsevol dispositiu, en tot moment», segons paraules d’Isla.

Temes:

Inditex