mercat immobiliari

El 64% dels propietaris de pisos turístics s'han passat al lloguer residencial

El 49% dels que han canviat el règim d'arrendament ho han fet de manera definitiva

Només el 6% d'aquests propietaris alternaven turisme i arrendament estable abans de la pandèmia

pisos-turisticos

pisos-turisticos / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Max jiménez Botías

Gairebé dos de cada tres propietaris que tenien alguna vivenda destinada a lloguer de vacances a Espanya s’ha passat, com a conseqüència de la pandèmia, al lloguer residencial. El percentatge exacte, tal com revela l’estudi ‘Impacte de la pandèmia en el lloguer de vacances’, és del 64%. Aquesta és la principal conclusió de l’última anàlisi realitzada pel portal immobiliari Fotocasa a partir de 5.000 enquestes realitzades el mes de setembre.

El col·lectiu de propietaris que, abans de la crisi sanitària, llogava per a estades de vacances alguna de les seves vivendes és relativament petit: un 6% dels particulars espanyols majors de 18 anys. La seva situació ha canviat radicalment com a conseqüència de la caiguda del turisme i les restriccions de mobilitat d’aquests mesos.

Tot i així, un 36% d’ells afirmen que mantenen la vivenda de lloguer de vacances. Dels propietaris que s’han passat per la pandèmia al lloguer residencial, un 15% s’ha passat per un període limitat de temps (especificant la durada màxima de l’estada amb la finalitat de tornar al lloguer turístic quan la situació millori) i un 49% s’ha passat al règim residencial de manera indefinida. La suma d’aquests dos últims grups és la que proporciona aquest percentatge del 64% de propietaris que s’han passat del lloguer de vacances al residencial.

«El sector turístic ha sigut un dels grans afectats per la pandèmia aquest any i s’ha deixat veure en especial durant els mesos estivals. El fet que un 64% dels propietaris de lloguer vacacional ara s’hagin passat al lloguer residencial i en el 49% dels casos ho hagin fet de manera indefinida és una bona notícia per al sector, ja que pot ajudar a dotar el mercat de més oferta, que és un dels principals problemes amb què es troba ara mateix el mercat del lloguer. No obstant, caldrà veure si aquestes vivendes encaixen amb les necessitats de la demanda de vivenda de lloguer», explica Anaïs López, directora de Comunicació de Fotocasa. 

Establiments afectats per la pandèmia

Aquesta anàlisi de l’oferta de vivendes de lloguer turística es completa amb el de la demanda d’allotjament. Segons les dades de Fotocasa Research, el tipus d’allotjament més afectat per la pandèmia han sigut els hotelers (hotels, hostals, etc.), que a l’estiu del 2019 van ser utilitzats per un 42% dels particulars espanyols majors de 18 anys i la demanda dels quals, en la temporada del 2020 ha caigut al 23%. Gairebé 20 punts de diferència.

En el cas els immobles vacacionals, el descens també ha sigut important: el 13% ha disfrutat aquest estiu d’aquest tipus d’arrendaments davant el 17% el 2019. Tot això en un escenari de dificultats econòmiques, sanitàries i de mobilitat que han provocat que moltes persones es quedin a casa a l’estiu. Així, si el 2019 hi va haver un 25% de particulars que no van fer cap acció, aquest percentatge s’ha incrementat al 42% el 2020.

Les opcions de passar les vacances en segones residències pròpies o a casa de familiars o amics, no obstant, es mantenen pràcticament al mateix nivell que el 2019.

En funció de l’edat, s’aprecia que els descensos respecte al 2019 tant de les reserves en allotjaments hotelers com en el percentatge de persones que han realitzat sortides estivals són transversals. No obstant, els joves tenen, en general, taxes més altes d’accions vacacionals. Els menors de 44 anys han sigut més actius reservant lloguers de vacances, allotjaments hotelers i acudint a residències de familiars i amics. No obstant, els de més edat, han sigut més conservadors traslladant-se a segones residències i, sobretot, evitant moure’s. Per exemple, el percentatge de joves de 18 a 24 anys que no va fer cap acció és del 3%, mentre que entre els que tenen de 55 a 75 anys puja el 49%.

Per comunitats autònomes, la situació és similar: el fre a les accions relacionades vacacionals és comú a tots els territoris. No obstant, a l’hora de llogar un immoble vacacional, és a Andalusia on es produeix un descens significatiu respecte al 2019: aquest any ha sigut l’opció triada en el 12% dels casos davant el 19% de l’any passat. Entre madrilenys i catalans, al contrari, són més importants els descensos de reserves hoteleres: del 29% (davant el 47% del 2019) a Catalunya i del 26% (davant el 47% de fa un any) a Madrid.

La segona residència cobra protagonisme

Notícies relacionades

En aquest sentit, les persones que disposaven d’una segona residència en propietat hi han passat més temps durant aquest estiu que el passat. Concretament, durant el 2019 hi van passar una mitjana de 48 dies i el 2020 aquesta xifra ha sigut de 54 dies.

En el costat contrari, els allotjaments hotelers no només han patit un important retrocés en el nombre de reserves, sinó que les que s’han realitzat han durat, de mitjana, menys dies que el 2019. Aquest any, els particulars que s’han desplaçat a aquest tipus d’establiments han passat una mitjana de set dies mentre que el 2019 es mantenien allotjats deu dies.