efectes de la crisi

La facturació del sector serveis va caure el 15,3% a l'agost

Agències de viatge, transport aeri i allotjament van registrar retrocessos per sobre del 58%

La xifra de negoci de la indústria va retrocedir el 9,9%, amb el sector d'energia al capdavant

La facturació del sector serveis va caure el 15,3% a l'agost
Es llegeix en minuts

El sector serveis va registrar un descens de la seva facturació del 15,3% l’agost respecte al mateix mes del 2019, ampliant en més d’1,5 punts la caiguda que va experimentar el juliol (13,7%), segons ha informat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb el descens d’agost, els serveis encadenen sis mesos consecutius de retrocessos interanuals com a conseqüència de la pandèmia i els seus efectes sobre l’economia.

Els sectors més afectats per aquesta crisi continuen sent els relacionats amb el turisme. Així, les caigudes interanuals més elevades de la facturació es produeixen en les activitats d’agències de viatges (79,3%), transport aeri (75,1%) i serveis d’allotjament  (58,3%). El comerç va retallar un 10,1% la seva facturació anual, mentre que els altres serveis van registrar una caiguda de les seves vendes del 24,3% respecte a l’agost del 2019. Dins del comerç, el retrocés interanual més acusat de les vendes el va experimentar el comerç a l’engròs (13,4%), seguit del comerç minorista (5,8%) i de la venda i reparació de vehicles (3,5%).

En el cas dels altres serveis, el descens anual més acusat de les vendes se’l va anotar l’hostaleria (41,3%), seguit de les activitats administratives i serveis auxiliars (38,8%); transport i emmagatzemament (22,5%); informació i comunicacions (8,5%) i activitats professionals, científiques i tècniques (7,9%).

Caiguda mensual de l’1,7%

En termes mensuals i en dades corregides d’estacionalitat i calendari, el sector serveis va registrar a l’agost un retrocés mensual de la seva facturació de l’1,7%, fet que posava fi a una ratxa de tres mesos consecutius d’augments. Aquesta caiguda de la facturació mensual es deu exclusivament al retrocés de les vendes del comerç (2,3%), ja que els altres serveis van facturar a l’agost un 0,2% més que al juliol.

L’increment mensual en altres serveis es produeix a tots els sectors, tret d’activitats administratives i serveis auxiliars (0,2%), mentre que l’hostaleria és el sector que més eleva la seva facturació respecte al juliol (10,2%).

Per comunitats autònomes, totes van retallar la seva facturació en taxa interanual, especialment les Balears (44,8%), les Canàries (30,2%) i la Comunitat de Madrid (17,7%), mentre que els menors descensos van correspondre a Múrcia (0,2%), Extremadura (1,5%) i Castella-la Manxa (4%).

Malgrat l’efecte dels expedients de regulació temporal d’ocupació (erto), l’ocupació en el sector serveis es va desplomar a l’agost un 5,5% en taxa interanual, sis dècimes més que al juliol, destacant el retrocés de l’ocupació en l’hostaleria (15,8%).

La taxa anual en l’ocupació va disminuir respecte a l’agost del 2019 en totes les comunitats autònomes. Les Balears i les Canàries, les comunitats més vinculades al turisme, van registrar els retrocessos més acusats de l’ocupació, amb caigudes del 18,7% i del 9,4%, respectivament. El menor descens es va donar a Múrcia, amb una disminució de l’ocupació de l’1,6%.

La indústria continua a la baixa

Et pot interesar

Per la seva banda, la xifra de negocis de la indústria va caure un 9,9%, taxa set dècimes superior a la de juliol (10,6%) i molt més moderada que la caiguda històrica d’abril, quan la paralització gairebé total del sector durant la primera meitat de mes va portar a un retrocés de les vendes superior al 40%. Amb aquest descens, la facturació de la indústria encadena sis mesos consecutius de taxes interanuals negatives a causa de l’efectes de la crisi sanitària sobre el sector, segons les dades de l’INE.

Per activitats, totes van retallar la seva facturació interanual a l’agost, tret dels béns de consum durador, que la van elevar un 10,3%. El descens més acusat de les vendes es va registrar en l’energia  (39,7%), seguit dels béns intermedis i els béns de consum no durador (8,2% en els dos casos) i dels béns d’equipament  (1,7%). El descens de la producció i la baixada de preus a les coqueries i el refinament de petroli van provocar que aquesta activitat registrés la baixada més gran respecte a agost del 2019 (39,7%), seguida de la fabricació de components electrònics (22,2%).