sector financer

El BBVA preveu guanyar més de l'esperat gràcies a Mèxic

Genç confirma que el banc està obert a fusions a Espanya i tornarà a pagar dividend

El conseller delegat preveu augmentar els seus ingressos i reduir els costos i provisions

onur

onur

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El BBVA eleva el seu optimisme. Malgrat perdre 1.792 milions d’euros fins al març i 1.157 milions fins al juny per efecte de la pandèmia del coronavirus, l’entitat ha repetit en els últims mesos que preveu tancar l’any en beneficis. El seu conseller delegat, Onur Genç, ha fet aquest dimecres un pas més i ha assegurat que el resultat de l’exercici serà més elevat del que tenia previst gràcies principalment a la millora de l’evolució del negoci del seu banc a Mèxic, el que més contribueix al benefici global del grup.

En una conferència organitzada per Bank of America, l’executiu turc també ha confirmat que el BBVA continua obert a estudiar fusions a Espanya, enmig de rumors d’un possible interès pel Sabadell. «A Espanya hi pot haver oportunitats, hi pot haver sinergies, hem de mirar la creació de valor», ha apuntat, abans d’afirmar que qualsevol operació haurà de ser positiva per als seus accionistes i tenir un cost de finançament i un risc assumible. «Si podem trobar un punt favorable, farem un tracte. Si no podem trobar-lo, estem extremadament còmodes on som. Tenim potencial per créixer. Aquesta posició no és diferent del que vaig dir fa tres mesos, i és la mateixa per a cada geografia», ha afegit.

El número dos del BBVA també ha anunciat que el grup preveu tancar l’any amb un nivell de capital per sobre del seu objectiu que estigui entre 225 i 275 punts bàsics sobre el mínim del 8,59% que li exigeix el Banc Central Europeu (al juny es va situar en l’11,22%, amb un marge de 263 punts bàsics sobre el requeriment regulatori). Genç ha reiterat la intenció de BBVA de reprendre el pagament als seus accionistes una vegada que s’elimini la recomanació del BCE de no abonar-lo i es dissipin les incerteses per la Covid-19, una cosa que espera que succeeixi a partir del 2021. En aquest sentit, ha precisat que la seva intenció és mantenir el pagament d’entre el 35% i el 40% del seu benefici com a dividend, però també ha obert la porta a una possible recompra d’accions per elevar el valor de la resta de títols.

Més ingressos

El número dos del segon banc espanyol ha apuntat que els ingressos recurrents (els obtinguts per comissions i per la diferència d’interessos entre el crèdit i els dipòsits) creixeran en el segon semestre respecte al primer sense tenir en compte el tipus de canvi de les diferents monedes en què opera (entre el gener i el juny, van caure el 4% interanualment i un 6,7% en comparació amb el semestre anterior). Això es deu a la «recuperació» del crèdit minorista (particulars i pimes) i a la «gestió dels preus» (els que cobra pels préstecs i paga pel passiu).

Notícies relacionades

A més, ha explicat, la reducció de costos (1,5% fins al juny) serà més pronunciada de l’estimat inicialment. Així mateix, el banc calcula que haurà de fer menys provisions per afrontar futures pèrdues del que es temia: el seu pes sobre el nou crèdit (cost del risc) serà entre els 150 i els 160 punts bàsics, davant un rang estimat anteriorment d’entre 150 i 180 punts bàsics. La raó és el millor comportament de l’esperat de les moratòries en el pagament de préstecs a Mèxic: dos terços d’aquests diferiments ja han expirat i el 90% dels clients està pagant.

Respecte a la seva filial a Espanya, el conseller delegat ha destacat que el seu marge d’interessos  (diferència entre el que es cobra pel crèdit i es paga pels dipòsits) va millorar l’1,7% en el primer semestre, davant una caiguda mitjana del 5,9% dels seus competidors (Bankia i els negocis al país de CaixaBank, Sabadell i Santander). Per a l’any, preveu que aquesta partida bàsica creixi «lleugerament». Les despeses, per la seva part, registraran una caiguda de més del 5% o «que podria fins i tot ser superior» (entre el gener i el juny van caure el 6,1%). Quant al cost del risc (provisions sobre el crèdit), la previsió per al 2020 és que se situï «significativament per sota» de l’acumulat en el primer semestre (100 punts bàsics), gràcies a l’anticipació de provisions que es va realitzar en la primera part de l’any.

Temes:

BBVA Onur Genç