Relacions laborals

El Govern i els sindicats tanquen la nova regulació del teletreball a l'Administració

Funció Pública rubrica amb les centrals un acord marc per reformar el treball a distància per a funcionaris i personal laboral, que cada departament haurà de desplegar

GRAFCAT5734. BARCELONA (ESPAÑA), 29/04/2020.- Ylenia, profesora de P3 en una escuela privada da clases en línea a sus alumnos usando una aplicación de videoconferencias , con la que puede ver e interactuar en directo con sus alumnos al mismo tiempo durante el estado de alarma decretado por el Gobierno por la crisis del coronavirus.EFE/ Enric Fontcuberta

GRAFCAT5734. BARCELONA (ESPAÑA), 29/04/2020.- Ylenia, profesora de P3 en una escuela privada da clases en línea a sus alumnos usando una aplicación de videoconferencias , con la que puede ver e interactuar en directo con sus alumnos al mismo tiempo durante el estado de alarma decretado por el Gobierno por la crisis del coronavirus.EFE/ Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública i els sindicats han firmat aquest dilluns un acord per a una nova regulació del teletreball a l’Administració. Les parts han rubricat un acord marc per ordenar el treball a distància per a tots els empleats públics i a partir d’aquest hauran de ser els diferents departaments els que despleguin els detalls sobre les seves plantilles. Aquest nou acord, que afectarà 2,5 milions de treballadors públics, deixa qüestions com les compensacions salarials, el nombre concret de dies o hores teletreballables i l’inventari de mitjans necessaris a la negociació en cada institució.

La jornada d’aquest dilluns és clau per al futur del teletreball a Espanya. A més de l’acord marc, ja anunciat, en la funció pública, el Govern, la patronal i els sindicats fan una reunió decisiva per tancar un acord per al sector privat. Si finalment les parts arriben a un acord, el Govern podria portar al Consell del Ministres d’aquest dimarts les dues regulacions per a la seva aprovació. 

Notícies relacionades

A l’espera de confirmar-se si hi ha acord o no en el sector privat, l’equip de la ministra Darias ha tancat el seu amb les centrals més representatives de la funció pública. El text de l’acord estableix que el teletreball a l’Administració no serà de caràcter «absolut», amb l’objectiu de garantir el servei públic al ciutadà, i haurà de ser «expressament» autoritzat per la direcció i avaluar-se en cada lloc l’adaptabilitat a aquesta nova modalitat de treball. Serà cada departament el que negociarà la seva implementació, però aquest acord marc garanteix que tots els mitjans necessaris per a l’activitat els haurà d’assumir l’Administració. 

Desplegament descentralitzat

¿Quants dies a la setmana podran teletreballar els empleats públics? «Serà en cada àmbit i en la normativa reguladora que es dicti per cada Administració competent on es determinarà el percentatge de la prestació de serveis que pot desenvolupar-se per aquesta nova modalitat», diu el text de l’acord. Hi ha ja diversos antecedents d’acords de treball a distància en la funció pública espanyola. En l’Administració General de l’Estat (AGE), per exemple, es va tancar el juliol passat un pacte per habilitar la jornada a distància d’entre un i quatre dies a la setmana. A Catalunya, la Generalitat va tancar al febrer un acord pioner que permetia fins a dos dies de teletreball per a 40.000 empleats públics.