REPERCUSSIONS DE LA PANDÈMIA

L'OCDE millora les seves previsions per al 2020 però preveu una recuperació lenta

Xifra la caiguda del PIB mundial en el 4,5% per a aquest any i augura un creixement del 5% per al que ve

L'organisme insta als governs a mantenir els seus estímuls fiscals durant tot el 2021

Employees wearing protective face masks and face guards work on the automobile assembly line as the maker ramps up car production with new security and health measures as a step to resume full operations, during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), at Kawasaki factory of Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corp., owned by Germany-based Daimler AG, in Kawasaki, south of Tokyo, Japan May 18, 2020.  REUTERS/Issei Kato

Employees wearing protective face masks and face guards work on the automobile assembly line as the maker ramps up car production with new security and health measures as a step to resume full operations, during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), at Kawasaki factory of Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corp., owned by Germany-based Daimler AG, in Kawasaki, south of Tokyo, Japan May 18, 2020. REUTERS/Issei Kato / ISSEI KATO (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Efe

L’impacte de la pandèmia de coronavirus sobre l’economia provocarà aquest any una caiguda del PIB mundial del 4,5%, una projecció que revisa a l’alça els càlculs anteriors de l’OCDE, però no amaga que la recuperació serà lenta i estarà plena d’incerteses.

En el seu informe de perspectives intermèdies, que repassa les previsions de juny, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) millora aquest dimecres en 1,5 punts percentuals la seva estimació inicial, tot i que avança que el producte interior brut (PIB) mundial creixerà un 5% el 2021, dues dècimes menys que fa tres mesos. Aquest és l’escenari central sobre el qual treballa aquest organisme amb seu a París.

L’OCDE ha instat els governs que mantinguin els seus estímuls fiscals durant tot el 2021 i ha alertat dels perills voler equilibrar les finances públiques abans de temps. L’economista en cap de l’organisme, Laurence Boone, ha recomanat als responsables polítics que no repeteixin «els errors fiscals de l’última crisi», quan es van retirar aviat els estímuls i es va dificultar el camí de recuperació.

«Ja hi haurà temps d’ajustar les finances públiques, però aquell moment no és el 2021», ha remarcat l’economista durant la roda de premsa que ha celebrat l’OCDE amb motiu de la publicació de les seves noves perspectives econòmiques mundials.

Gran incertesa

Si la confiança empresarial i dels consumidors augmenta més ràpid de l’assumit, els nous brots de coronavirus només requereixen mesures de contenció suaus i localitzades i s’entreveu un tractament o vacuna abans del previst, el PIB podria créixer fins al 7% al 2021 i el comerç fins al 6%.

En canvi, si la incertesa és més profunda del que s’estima i els brots s’intensifiquen, el creixement del PIB podria reduir-se en 2,5 o 3 punts i el comerç global pot caure fins al 7% l’any que ve.

L’OCDE admet que els seus càlculs estan subjectes a l’avenç de la Covid-19 i a les polítiques fiscals i d’estímul per contenir el seu efecte.

Perspectives per països

Per al conjunt del G-20, la seva projecció redueix al 4,1% la caiguda el 2020 davant la del 5,7 de juny en el seu escenari més optimista, i millora en dues dècimes la pujada de 2021, fins al 5,7%.

Només un país, la Xina, registra en els dos casos un creixement del seu PIB, de l’1,8% aquest any i del 8% el que ve, una alça respectiva de 4,4 i 1,2 punts percentuals impulsada pel seu ràpid control del virus i per haver sigut el primer país on va esclatar.

Els descensos a la resta del G-20 reflecteixen aquest any el cop de la crisi sanitària en l’economia, amb Sud-àfrica (-11,5%), l’Argentina (-11,2%), Itàlia (-10,5%) i Mèxic (-10,2%) com a països més afectats, i les baixades més contingudes a Corea (-1%), Turquia (-2,9%) i Indonèsia (-3,3%).

Tot i que per al Regne Unit (-10,1%), França (-9,5%), Alemanya (-5,4%) i l’eurozona (-7,9%) millora les seves projeccions en més d’un punt i en 3,5 en el cas dels Estats Units (-3,8%), aquests països no aconsegueixen escapar-se de la zona vermella del descens del PIB.

Recuperació lenta

Per al 2021, en la majoria de les economies la projecció és inferior a les seves xifres de 2019 i «significativament menor» als càlculs previs a la Covid-19, assenyala l’OCDE, que considera que aquestes xifres evidencien el risc d’un impacte a llarg termini de la pandèmia, que ja ha mort més de 900.000 persones a nivell mundial.

Les principals pujades del PIB l’any que ve estan protagonitzades per l’Índia (10,7%) i la Xina (8%).

La seva previsió per a l’eurozona es rebaixa en 1,4 punts fins al +5,1%, i per als seus tres països dins del G-20, Alemanya (+4,6%), França (5,8%) i Itàlia (+5,4%), cau en 1,2, 1,9 i 2,3 punts percentuals, respectivament.

Els seus tres integrants llatinoamericans també ofereixen un creixement moderat, del 3% per a Mèxic i del 3,2% per a l’Argentina. Del Brasil, per al qual calcula una caiguda del 6,5% el 2020, anticipa un avenç del 3,6% el 2021, sis dècimes menys que al juny.

Informe sense Espanya

Aquestes perspectives intermèdies, a diferència dels seus dos grans informes semestrals, no ofereixen una anàlisi detallada de tots els països i no inclouen Espanya, on es preveia una caiguda de l’11,1% aquest any i de fins al 14,4% en cas d’una segona onada de la pandèmia.

Notícies relacionades

L’OCDE constata que la recuperació ha perdut impuls des de l’estiu i té clar que s’han de mantenir les polítiques de recolzament fiscal, monetari i estructural per preservar la confiança i limitar l’impacte de la crisi.

En concret, insta a aconseguir un «equilibri delicat» entre l’adaptació del mercat laboral a la situació i les mesures per frenar la pèrdua de llocs de treball, que fins al maig van permetre mantenir uns 50 milions de llocs de treball en el conjunt de l’OCDE, «unes deu vegades més que durant la crisi financera global» del 2008.