Operacions empresarials

Fernández (CNMC) sobre les fusions: «Verificarem que els consumidors no es vegin perjudicats»

L'organisme seria l'encarregat d'analitzar el procés de concentració entre Caixabank i Bankia

undefined54460045 cani fern ndez  socia hist rica de cuatrecasas    cuatrecasa200911115846

undefined54460045 cani fern ndez socia hist rica de cuatrecasas cuatrecasa200911115846

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, ha advertit aquest divendres que el regulador mirarà amb lupa els processos de concentració que es produiran en els pròxims mesos a Espanya per garantir la competència. «En una situació de crisi les consolidacions seran necessàries, però per descomptat verificarem que la competència continuï existint i els consumidors no es vegin perjudicats», ha assegurat.

Fernández ha fet aquesta advertència durant un acte de l’organisme en el qual també ha reconegut que després de la crisi del coronavirus «arribaran moltes concentracions». Un exemple és el recent anunci de fusió entre Caixabank i Bankia que, en cas de materialitzar-se, seria objecte d’anàlisi per part de la CNMC, tal com va confirmar dijous la ministra d’Economia, Nadia Calviño, durant una entrevista a la COPE.

Calviño va reconèixer que la CNMC ha d’analitzar l’operació «sent conscients tots que hi ha un procés de consolidació que s’està produint i es produirà». En aquest sentit, Fernández va assegurar que després de la crisi del coronavirus «arribaran moltes concentracions», però el regulador mantindrà la seva tasca de control sobre aquestes operacions. La unió dels dos bancs resultarà al primer banc d’Espanya, si es tenen en compte només els actius de cadascuna de les entitats en territori espanyol (625.864 milions), és per això que la CNMC serà l’encarregada d’analitzar si amb aquesta operació s’incorre o no en un risc per a la competència.

Notícies relacionades

La Llei de Defensa de la Competència estableix dues fases en aquest procés. Una primera en què s’analitza l’operació i el consell de l’organisme decideix si l’operació ha de ser autoritzada o si es requereix una anàlisi més detallada. En aquest segon cas, l’organisme tornaria a un segon examen de l’operació en el qual decidir si es requereix una autorització directa o amb compromisos, això és, amb condicions.

Una dels principals problemes podria ser a les oficines de les dues entitats –CaixaBank té un total de 4.139 oficines a Espanya i Bankia, 2.267— amb especial solapament en el cas de Madrid (Caixabank en té 424 i Bankia, 629) i al País Valencià (Caixabank en té, 346 i Bankia, 400). El 43% de les oficines del grup fusionat es concentra a Madrid, Barcelona, València, les Balears i Múrcia.