Prestació d'atur

Els afectats per un erto des del març veuran la seva paga reduïda a la meitat a partir del setembre

Els treballadors que no hagin sortit d'un expedient de suspensió des del març cobraran el 50% de la base reguladora

colapso-sepe

colapso-sepe / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors que des del març, i de manera ininterrompuda, estiguin amb un erto veuran reduït l’import de la seva prestació d’atur. Aquesta reducció pot afectar milers de persones a Espanya, principalment al sector de l’hostaleria i les activitats vinculades amb el turisme que no hagin tornat a reobrir des de la declaració de l’estat d’alarma. Aquest descens en el cobrament de la prestació es produirà, si no hi ha cap canvi normatiu que ho eviti,

a partir de la nòmina del mes de setembre, que es cobra a l'octubre, i arriba fruit d’una de les modificacions introduïdes en l’última reforma laboral del PP.

Un treballador, al donar-se d’alta per cobrar l’atur, comença percebent el 70% de la seva base reguladora, amb un límit d’entre 1.098,09 i 1.411,83 euros al mes; segons el nombre de fills. Al cap de sis mesos de cobrar l’esmentada prestació, l’import baixa i es redueix al 50% de la base reguladora. Aquest va ser un dels molts canvis que va introduir el Govern de Mariano Rajoy en la normativa laboral amb la seva reforma. Abans, als sis mesos, el descens era del 70% al 60%.

¿Quants treballadors afectats per un erto es veuran damnificats per això? Ni el Govern, ni els sindicats tenen un càlcul exacte. Seran tots aquells empleats que s’han mantingut de manera ininterrompuda en suspensió per un expedient des del març. No es veuran perjudicats els que estiguin ocupats en una empresa que manté un erto des del març, però que en algun moment els ha reactivat per treballar tot i que sigui només una jornada. Sempre que en aquest tràmit es donessin de baixa com a demandants de la prestació.

Notícies relacionades

Segons les últimes dades de la Seguretat Social, en la segona setmana d’agost hi havia a Espanya 843.000 treballadors afectats per un erto. D’aquests, 179.662 estan localitzats a Catalunya. ¿Quants d’aquests estan en erto des del març? No hi ha dades disponibles, però si no s’introdueix un canvi en la normativa, en la paga d’octubre veuran disminuïts els seus ingressos. Els sectors, per volum d’empleats afectats i per grau d’afectació que ha suposat la pandèmia sobre la seva activitat, seran aquells vinculats al turisme i a l’hostaleria. 

Negociació pendent

La baixada d’ingressos dels treballadors que encaixin amb aquest supòsit encara no és definitiva. És a dir, si no hi ha canvis, es produirà. No obstant, el 4 de setembre, Govern, patronal i sindicats comencen les negociacions per a la quarta pròrroga dels ertos. I un dels punts de les esmentades converses serà consensuar alguna modificació per evitar-ho. Així ho pretenen els sindicats, ho veu amb bons ulls el Ministeri de Treball i no desperta oposició entre la patronal. 

Temes:

Ocupació ERTO