Guerra freda tecnològica

TikTok demanda el veto imposat pel govern dels EUA

La xarxa social xinesa denuncia que Trump li ha negat el seu dret democràtic a defensar-se i que es poden perdre 10.000 llocs de treball

El president va firmar una ordre executiva que prohibeix les transaccions amb la plataforma i la força a ser venuda a mans nord-americanes

zentauroepp54575295 topshot   us president donald trump gestures as he speaks ou200821133937

zentauroepp54575295 topshot us president donald trump gestures as he speaks ou200821133937 / BRENDAN SMIALOWSKI

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La xarxa social de microvídeos TikTok, propietat de l’empresa xinesa ByteDance, ha presentat aquest dilluns als Estats Units davant els tribunals federals una denúncia per impugnar la decisió per part de l’Administració nord-americana de prohibir TikTok al país, «sense evidència que ho justifiqui» i posant en perill milers de llocs de treball.

En un comunicat publicat en el seu blog corporatiu, la companyia ha assenyalat que l’ordre executiva firmada el 6 d’agost passat pel president dels Estats Units, Donald Trumpque prohibeix «qualsevol» transacció amb ByteDance, l’empresa propietària de l’aplicació i entrarà en vigor a mitjans de setembre, 45 dies després de la seva proclamació, té el potencial de desposseir dels seus drets els milions d’usuaris de la plataforma als Estats Units «sense cap evidència que justifiqui una acció tan extrema i sense el degut procés».

«Estem totalment en desacord amb la posició de l’Administració que TikTok és una amenaça per a la seguretat nacional i hem articulat aquestes objeccions anteriorment [...]. És el moment d’actuar. No prenem a la lleugera demandar el Govern, no obstant, sentim que no tenim més remei que prendre mesures per protegir els nostres drets i els drets de la nostra comunitat i empleats», ha explicat l’empresa.

En la seva denúncia, la companyia afirma que el Govern nord-americà va ignorar les seves propostes per abordar les preocupacions respecte de la seva activitat, així com els «grans esforços» que ha fet TikTok per demostrar el seu compromís de servir el mercat nord-americà, remarcant que el personal clau de TikTok, inclòs el seu conseller delegat, el director de seguretat global i l’assessor general, són tots nord-americans amb seu als Estats Units i, per tant, «no estan subjectes a la llei xinesa».

Violació de la cinquena esmena

Així mateix, l’empresa considera que «al prohibir TikTok sense avís o oportunitat de ser escoltat (ja sigui abans o després del fet), l’ordre executiva viola les proteccions del degut procés de la Cinquena Esmena» i defensa que es tracta d’una ordre «ultra vires», ja que no es basa en una emergència nacional de bona fe i autoritza la prohibició d’activitats que no s’ha determinat que representin una amenaça inusual i extraordinària.

«Per ser clars, preferim el diàleg constructiu al litigi. Però amb l’Ordre Executiva amenaçant amb prohibir les nostres operacions als Estats Units, eliminant la creació de 10.000 llocs de treball nord-americans i danyant irreparablement els milions de nord-americans que recorren a aquesta aplicació per entretenir-se, connectar i altres mitjans de vida legítims que són vitals especialment durant la pandèmia. Simplement no tenim cap altra opció», afirma la companyia.

Donald Trump va firmar el 6 d’agost passat una ordre executiva que prohibeix «qualsevol» transacció amb l’empresa propietària de l’aplicació mòbil TikTok, ByteDance. L’ordre entrarà en vigor a mitjans de setembre, 45 dies després de la seva proclamació.

En una segona ordre executiva, firmada el 15 d’agost passat, el president dels Estats Units va fixar un termini de 90 dies perquè ByteDance acabi amb les seves operacions al país i es desfaci de les dades.

Notícies relacionades

Segons la Casa Blanca, TikTok capta automàticament «grans quantitats d’informació» dels seus usuaris, inclosa informació sobre Internet i altres activitats de la xarxa, com dades de localització i de navegació i historials de recerca.

«Els riscos són reals», va reblar Trump, qui va criticar també que l’aplicació «censura» continguts que el Partit Comunista Xinès considera «políticament sensibles», com els relatius a les protestes de Hong Kong o el tractament de l’Executiu xinès als uigurs i altres minories musulmanes. «Pot utilitzar-se per a campanyes de desinformació que beneficiïn el Partit Comunista Xinès».